Home Suriname Elektrische terreinwagen Rivian groot succes

Elektrische terreinwagen Rivian groot succes

20
0
elektrische-terreinwagen-rivian-groot-succes

foto

Autofabrikant Rivian is na de testfase begonnen met de massaproductie van de elektrische terreinwagens. (Foto’s: Rivian/RJ Scaringe)


Het is Amerikaanse autofabrikant Rivian gelukt om als eerste een elektrische terreinwagen op de markt te brengen. Het bedrijf is afgelopen week gestart met de productie van de ‘Rivian R1T’ pick-up. De rigoureuze testen tonen aan dat deze EV (electric vehicle) niet onder doet voor zijn avontuurlijke counterparts die op olie rijden. Het voertuig trekt met hetzelfde gemak maar dan in luxe en met nul emissies, door heuvellandschap, savanne, modder en hoogstaand water.

De automakers in de fabriek te Normal, Illinois verkeerden in een hoerastemming. CEO Robert Scaringe moest even slikken tijdens zijn toespraak voordat hij de eerste auto uit de fabriek reed. “Dit is het resultaat van al de passie en de moeite van zoveel mensen bij elkaar,” merkt hij op. “Dit is onze eerste stap om producten te leveren die gemaakt zijn om de wereld te veranderen.” Geruisloos, omdat de wagen geen traditionele motor heeft waardoor het voorste gedeelte als een extra kofferbak fungeert, is de pick-up de grote wereld ingereden.

Het bedrijf dat in 2009 is opgericht, is door diepe dalen gegaan voordat het vertrouwen van grote investeerders konden worden gewonnen. De onderneming heeft 10 miljard aan investeringen kunnen binnenhalen om onder andere een fabriek op te zetten, de batterijtechnologie te ontwikkelen, een eigen charging netwerk op te zetten en om de R1T, de R1S (een elektrische SUV) én een elektrische bestelwagen te produceren. Enkele investeerders zijn Amazone, Ford en Black Rock. Rivian gaat voor Amazone, die zijn ‘carbon foot print’ drastisch wil verminderen, 100.000 elektrische bestelbussen bouwen.

De R1T kan op volle batterijen ruim 500 km ver gaan (range) en kan tot 5 ton trekken. Hoe meer gewicht hoe minder de ‘range’ wordt uiteraard. De auto heeft een ingebouwde keuken, compleet met keukengerei, wasbak en kookgelegenheid (op stroom) als een klant dat graag wil. De elektrische terreinwagen is pittig in aanschaf, vanaf US$ 67.500. Rivian is in elk geval als eerste over de streep in de EV pick-up race. De concurrenten in dit segment moeten het voorlopig nog doen met prototypes en komen het vroegst vanaf volgend jaar met hun finale producties uit. Die zijn GMC met de Hummer EV, Ford met de Ford F-150 Lightning, Lordstown met de Endurance en Tesla met de Cybertruck. De verwachtingen zijn hoog voor Tesla. Die heeft tot nu veruit de meeste wachtende klanten geregistreerd, 1.2 miljoen.