Home Suriname Column: Wittebroodsweken coalitie voorbij

Column: Wittebroodsweken coalitie voorbij

21
0
column:-wittebroodsweken-coalitie-voorbij

foto


Uiteindelijk zal het blijken dat de VHP-voorzitter… – ehhh sorry de president – want hij is 24 uur per dag in die functie ook al heeft hij zijn oranjedas om, zich niet heeft versproken of met een strategie bezig was. De verkiezingen komen gegarandeerd eerder dan 2025. Veel partijen zijn op scherp gezet en anderen die zijn uitgekotst, zijn bezig een nieuwe politieke organisatie op te richten. De wittebroodsweken van de coalitie zijn duidelijk voorbij. In het verstandshuwelijk zijn na een jaar duidelijke barsten te zien.

Als je in de oppositiebanken zit, zoals de VHP dat tien gedaan heeft, zal je altijd zeggen verkiezingen over vijf jaar of eerder. Maar als je regeermacht hebt, pleit je niet voor vervroegde verkiezingen. Zeker niet als je de machtigste man bent in de regering en op vele strategische posten family and friends hebt geaccommodeerd. Maar aan de Noordzee bleek duidelijk dat de keuze voor ABOP de beste uit de slechtste was.

Landen zoals Amerika, Nederland en Frankrijk kijken met een vergrootglas naar Suriname. Het blijkt dat ook onder deze regering enorme ladingen aan cocaïne het land binnenkomen en uitgevoerd wordt. Hoeveel uitgebrande vliegtuigen zijn niet ontdekt, waarbij de piloten vrij het land konden verlaten. Onlangs is 478 kg drugs in beslag genomen, vermoedelijk van het uitgebrande vliegtuig te Adyuma Bergi te Moengo. Kopstukken die hierbij betrokken zijn, lopen gewoon vrij rond. In Nederland is ruim 4.000 kg cocaïne onderschept uit een houtcontainer uit Suriname. Hier is er geen woord over gerept. Niet alleen economische overwegingen worden meegenomen om steun te geven aan de uitvoering van het Herstelplan, maar witwaspraktijken spelen ook een rol. 

De onder- en bovenwereld zijn te veel met elkaar verweven. Daarom wordt er niet kordaat genoeg opgetreden in grote zaken, terwijl een gasbomdief vergeten wordt in de gevangenis. De belangen van de onderwereld worden behartigd door invloedrijke mensen op haast elk niveau. Zo wilde een omstreden figuur uit de onderwereld, dat gezocht wordt elders, zo snel mogelijk de Surinaamse nationaliteit hebben om niet uitgeleverd te kunnen worden. En als hieraan niet wordt voldaan, worden grote belangen geschaad en de bizonkit begint met wortel en tak los te raken.

Dus is in de coalitie de eenheid niet meer zo solide en fouten van de andere coalitiepartners zullen ook worden afgestraft. De oorlog is al gaande over het grondhuurterrein dat een deel van de regering wil kopen tegen een bedrag waar zelfs een leek de wenkbrauwen fronst. Op de regeringsvergadering zijn er wat opmerkingen gemaakt, maar niemand heeft op de handrem gedrukt. Zo is ook Shivanand Ramlall, directeur Nationale Veiligheid, gebombardeerd door commissaris van politie, terwijl delen van de regering die zelfs de voordracht zouden hebben gedaan volgens het papierwerk, hier niks van afweten. De procedurele fouten zullen nu wel worden afgestraft, want het is geven en nemen. Als je niet wil geven, dan zal de oorlog op een strategische manier gevoerd worden. De troepen zijn al in stelling gebracht. De eerste slag wordt of Ramlall of het Korps Politie Suriname.

Nita Ramcharan