Home Suriname Ruimte-missie heeft US$ 210 miljoen opgehaald voor ziekenhuis

Ruimte-missie heeft US$ 210 miljoen opgehaald voor ziekenhuis

14
0
ruimte-missie-heeft-us$-210-miljoen-opgehaald-voor-ziekenhuis

foto

De vier burgers die drie dagen hebben doorgebracht in de ruimte. Hun missie is zeer succesvol geweest. (Foto: Inspiration 4 missie)


De Inspiration 4 missie van SpaceX, waarbij vier gewone burgers drie dagen in de ruimte hebben doorgebracht, heeft US$ 210 miljoen aan donaties opgebracht voor het St. Jude Children’s Research Hospital. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van verschillende ziektes bij kinderen, kanker in het bijzonder. Het doel was om met de ruimtevlucht US$ 200 miljoen voor het ziekenhuis op te halen.

Met de missie, waarbij de amateur astronauten drie dagen lang een aantal banen om de aarde hebben beschreven, heeft SpaceX haar eerste stappen gezet om toerisme in de ruimte op regelmatige basis mogelijk te maken. Met de missie is ook aangetoond dat gewone burgers zonder problemen in de ruimte kunnen functioneren. De vier ruimtetoeristen hebben wel drie maanden hard moeten trainen om aan de vereisten te voldoen. Met de verzamelde data over de passagiers, het vaartuig en andere informatie zullen toekomstige vluchten nog verder verfijnd worden.

‘Space tourism’ is geen nieuwigheid. Al vanaf 1981 krijgen gewone burgers de kans om de ruimte in te gaan en de International Space Station (ISS) te bezoeken zoals een zakenman, politicus, onderwijzer, en een journalist. Dit gebeurde wel sporadisch. Met de opleving in de ‘space industry’ is ruimtetoerisme weer op de agenda geplaatst. Het moet een nieuwe bron van inkomsten gaan worden. Volgende maand vertrekken 4 Russen, een actrice, een regisseur en twee kosmonauten naar de de ISS, om een film te schieten. Op het programma van SpaceX staat een reis met toeristen naar de ISS in januari 2022. Vanaf 2023 een reis naar de maan. Miljardair Yusaku Maezawa, die de reis bekostigt, is al begonnen met de zoektocht naar 8 andere personen die met hem mee willen.

De crew van Inspiration 4 bestond uit miljardair Jared Isaacman (38), Sian Proctor (51), Hayley Arceneaux (29) en Christopher Sembroksi (42). Isaacman, is een piloot en CEO van Shift4 Payments, een onderneming die betalingen verwerkt. Hij heeft het bedijf opgericht toen hij 16 was. Isaacman heeft voor alle vier plekken van de vlucht betaald. Hoeveel is niet bekend. Proctor, mediapersoonlijkheid, piloot, ondernemer en docent geologie is via een wedstrijd van het bedrijf binnengekomen.  Isaacman heeft de twee overige plekken geschonken aan St Judd Hospital.

(Foto: AFP)

Het ziekenhuis heeft gekozen voor Hayley Arceneaux (29) om hem te vertegenwoordigen. Zij is patiënt geweest in het ziekenhuis toen ze tien jaar was. Ze heeft botkanker overleefd. Om haar linkerbeen te redden zijn er protheses geplaatst. Zij werkt nu ook in het ziekenhuis als assistent-arts. De andere plek is verloot, maar de winnaar heeft de plek afgestaan aan zijn maat Christopher Sembroski, een data engineer en veteraan van de Air Force.

Aan de missie, bedoeld om de mensheid te inspireren, was ook een sociaal doel verbonden; om met de ruimtevlucht US$ 200 miljoen op te halen voor het St. Judd ziekenhuis. Isaacman heeft voor vertrek naar de ruimte US$ 100 miljoen geschonken. Bij de landing op zee zaterdag, stond de donatie teller op US$ 160 miljoen. Elon Musk, oprichter en CEO van SpaceX heeft na de landing US$ 50 miljoen gedoneerd.  

De vlucht was live te volgen geweest via verschillende platformen. Patiëntjes van St. Judd konden ook live gesprekken voeren met de astronauten. Op die manier is ook het doel van ‘inspiration’ uitgevoerd. SpaceX heeft een traditie om knuffelbeestjes op missies mee te nemen. De ‘job’ is om aan te geven wat de status is van de zwaartekracht (gravity indicator). Als zij beginnen te zweven is er geen zwaartekracht meer in het ruimtevaartuig en zijn de inzittenden dus gewichtloos. Op de vorige missie was dat Baby Yoda, een figuur uit Star Wars. Voor de Inspiration missie was dat een hondje, geproduceerd op basis van Puggle and Huckleberry, de twee honden die helpen bij de zorg van de kinderen van het St Judd ziekenhuis. Toen het beestje tevoorschijn kwam, zijn er op aarde replicas gelanceerd. Hij is in korte tijd uitverkocht en is er een wachtlijst ontstaan.

Voor SpaceX, dat als ultieme doel heeft om te reizen naar planeet Mars, is de Inspiration 4 missie een hele grote overwinning. Met deze mijlpaal laat het concurrenten Blue Origin van Jeff Bezos en Virgin Galactic van Charles Branson ver achter zich. Die zijn de afgelopen maand ook begonnen aan hun versie van ruimtetoerisme. Zij gaan per raket of vliegtuig tot de grens van de aarde en de ruimte, blijven er enkele minuten ‘zweven’ voordat ze terugkomen naar de aarde. Met SpaceX gaan de klanten veel verder en hoger, hoger dan de ISS, meer dan 500 km van de aarde en beschrijven op die hoogte een aantal banen om de wereld.