Home Suriname Ferayed en de olifant in de kamer

Ferayed en de olifant in de kamer

22
0
ferayed-en-de-olifant-in-de-kamer

foto

Assembleelid Stephen Tsang (NDP)


(Ingezonden)

Het werkbezoek van de president naar Holland is door de CDS met veel verve opgehemeld. Het was hoe dan ook, meer een bezoek van de voorzitter van de VHP geweest aan zijn achterban in Holland. Wat heeft het werkbezoek ons land eigenlijk opgeleverd?

In ieder geval is helaas het gênante optreden van de president bij het tv programma College Tour het meest opgevallen van het werkbezoek. Ferayed werd uiteindelijk de held van de natie, en zelfs de diaspora, met zijn kritische vragen, die viraal gingen op social media. “Een voorbeeld voor alle journalisten in Suriname!”, werd er alom gescandeerd op Facebook. Ferayed stelde simpele, maar pijnlijk overkomende vragen aan de president, en hij deed dat op een voortreffelijke manier, zonder zich van het pad te laten leiden door een president die de ‘tori’ steeds tevergeefs een draai probeerde te geven. Terecht kreeg Ferayed een daverend applaus van het publiek voor zijn standvastigheid bij zijn vraagstelling.

Natuurlijk draaien de zogenaamde ‘Facebook trollen’ van de VHP overuren ten behoeve van ‘damage control’. Het boegeroep en de scheldkannonades tijdens de lezing waren er namelijk niks bij. Zelfs de dochter van de president mengde zich in de strijd om haar vader, die haar een goedbetaalde baan heeft gegeven op zijn kabinet, te verdedigen bij zijn benoemingenbeleid. Zoals een goede dochter betaamd, toch? Hoezo nepotisme?

Paniek in het oranje kamp. Wie is deze jongeman? Is hij een NDP’er? Helaas voor de trollen is zijn vader bij de PALU. De jongeman wordt aangevallen en zelfs de vader wordt zonder bewijs gecriminaliseerd, ondertussen de modus operandi van de verenigde hervormde aanhang. Ziekmakend zijn wel de doodsbedreigingen naar Ferayed, die slechts de vragen stelde, die iedereen wilde, maar niemand durfde te stellen aan de president. Het zijn de overwegend oranje trollen die in de verdediging zijn gesprongen voor ‘hun’ president. De overige coalitiepartijen zijn opvallend stil op social media. Heeft het te maken met de coalitie onvriendelijke uitspraken van de president in Holland? Helaas zal het bij veel gillen op social media blijven van een enkeling bij de coalitiepartners. Ik verwacht uit ervaring helaas niet veel wol van de coalitieleden, als het hierop aankomt in DNA.

Velen vroegen zich af waarom onze eigen journalisten niet zulke Ferayed-achtige vragen hadden kunnen stellen. Een dappere jongeman wonende in Holland, moest dat voor hen doen. Ter verdediging van onze journalisten: de waarheid is juist dat onze journalisten de feiten die Ferayed heeft gebracht, zelf hebben onderzocht en ook dezelfde vragen vaker hebben gesteld, net als vele oppositieleden in DNA. Vele onthullingen van nepotisme, van statutenwijzigingen voor de first lady tot de meest recente discutabele heraanstelling en bevordering tot politiecommissaris, zijn terug te vinden op Starnieuws en andere nieuwsmedia en/of in de handelingen van DNA. Echter, de regering heeft er nooit bevredigend antwoord op willen geven en werd er omheen gepraat, meestal met een vingerwijzing naar de vorige regering.

Daarnaast zijn die journalisten die uiterst kritisch waren op de vorige regering, ondertussen beloond met een functie bij de CDS of bekleden één of andere overheidsfunctie. Het is publiek geheim dat influencers zijn ingezet om slimstemmers te trekken ten behoeve van de verkiezingswinst voor de VHP. Die Kritische influencers op Facebook zijn nu ook opvallend stil. De goede journalisten en influencers niet te na gesproken natuurlijk. De vraag is hoeveel goeden zijn er nog overgebleven die kritisch zijn gebleven? Degenen die moe waren tijdens de vorige regering, zijn vandaag de dag klaarblijkelijk doodmoe geworden.

Feit is, Ferayed heeft de president geconfronteerd met pijnlijke feiten, op een Nederlandse zender waar hij geen kant uit kon. Zonder een regeringsgezinde presentator of DNA-voorzitter, die hem te hulp schoot, zat zijne excellentie met de billen bloot en zat wellicht daarom ongemakkelijk op zijn stoel te wriemelen. Nepotisme en andere corruptieve zaken, zoals Surfin NV, waren overduidelijk evident na slechts een jaar regeren, maar niemand in Suriname die de president met succes een spiegel heeft kunnen en mogen voorhouden. In ieder geval heeft Ferayed letterlijk en figuurlijk, de president aangewezen als  “de olifant in de kamer”. Het is iets wat doodnormaal zou moeten zijn en zeker moet kunnen in een democratie. En die democratie heeft de president aan den lijve ondervonden in Nederland. Onze gedachtegang is duidelijk nog onvoldoende gedekoloniseerd. Onze democratie is nog niet waar het wezen moet. Ferayed als boodschapper aanvallen heeft geen zin, immers de boodschap is reeds overgebracht. En de boodschap is: “Wij moeten kritisch zijn over het gevoerde beleid, niet over de politieke tegenpartij.”.

Oen denk a torie.

ir. Stephen Tsang

Lid van de Nationale Assemblée.