Home Suriname Ziekenhuizen hebben onvoldoende gekwalificeerd personeel

Ziekenhuizen hebben onvoldoende gekwalificeerd personeel

24
0
ziekenhuizen-hebben-onvoldoende-gekwalificeerd-personeel

foto

Van l-r: Diana Chan Jon Chu, lid thuis-isolatieteam, Claudia Redan, voorzitter NZR en directeur AZP, Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid, Soenita Nannan Panday-Gopisingh, Medisch directeur ‘s Lands Hospitaal, voorzitter Stuurgroep Covid Communicatie en Jason van Genderen, directeur RZW. (Foto: René Gompers)


Sinds maart vorig jaar, bij de intrede van Covid-19, wordt er een zware wissel getrokken op de zorgsector. Nu zit Suriname midden in de vierde golf en er zijn niet genoeg verpleegkundigen en specialisten om alle mensen die Intensive Care en ziekenhuiszorg nodig hebben, op te vangen. De voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad tevens algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, deelt mee dat topverpleegkundigen vertrokken zijn uit het land. Er is onvoldoende gekwalificeerd personeel in de ziekenhuizen, benadrukt Redan de alarmerende situatie tijdens een persconferentie van Volksgezondheid donderdagavond.

Jason van Genderen, directeur van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW), brengt in herinnering dat de instelling vanaf begin van Covid-19 de patiënten heeft opgevangen. In dit ziekenhuis worden alleen Covid-19 patiënten behandeld. Het personeel heeft in anderhalf jaar tijd te maken gehad met vier golven. De mensen zijn moe en op. Verpleegkundigen en artsen kunnen al die tijd geen verlof opnemen. Hoewel RZW een beddencapaciteit heeft om 135 patiënten op te kunnen vangen, kunnen nu slechts 50 mensen opgenomen worden. Dit aantal is bereikt, legt Van Genderen uit. Er kunnen geen mensen meer opgenomen worden, omdat er geen human ressources beschikbaar zijn.

Door de honderden besmettingen dagelijks in deze vierde golf, maakt de zorgsector moeilijke tijden mee, benadrukt Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid. Er is een enorme druk op de ziekenhuizen. Tijdens de persconferentie is door alle sprekers benadrukt hoe belangrijk vaccinatie is. Soenita Nannan Panday-Gopising, medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal en voorzitter Stuurgroep Covid-Communicatie, toont met cijfers aan dat het overgrote deel van de mensen dat in het ziekenhuis belandt, niet gevaccineerd is. Zij voert aan dat de statistieken duidelijke taal spreken over het belang van vaccineren. Zij deelt mee dat in ’s Lands Hospitaal alle 8 Intensive Care bedden bezet zijn.