Home Suriname VEAPS: Dubbel gevoel over agrarisch beleid

VEAPS: Dubbel gevoel over agrarisch beleid

23
0
veaps:-dubbel-gevoel-over-agrarisch-beleid

foto


De voornemens van president Chan Santokhi om met Nederland samen te gaan werken ter versterking van de ontwikkeling van de agrarische sector, zijn goed ontvangen door de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS). De samenwerking moet gericht zijn op het moderniseren, mechaniseren, diversifiëren en innoveren van de agrarische productie en drastisch verhogen van de export, schrijft de organisatie in een gisteren uitgegeven persbericht.

De organisatie zegt echter een dubbel gevoel te hebben over de voornemens, daar de financieel-economische maatregelen van de afgelopen maanden een negatieve impact hebben gehad op de bedrijfsvoering van de exportbedrijven. Zij geeft aan dat momenteel de productie en export enorm zijn teruggevallen. Er is een gebrek aan technisch kader in alle segmenten van de agrarische export waardeketen, waarbij er een enorme verzwakking is van de diverse instituten.

Suriname heeft behoefte aan technische kennis en ondersteuning gericht op productieverhoging en exportverruiming en Wageningen Universiteit & Research (WUR) kan hierbij een zeer belangrijke rol vervullen, met name het versterken van de National Plant Protection Organization (NPPO). Nederland is het tweede grootste landbouw exportland ter wereld dus kan Suriname bij een goede samenwerking en met technische ondersteuning heel veel voordelen halen en de VEAPS vindt dat er een model gevonden moet worden om mee te liften in het exportsucces van Nederland.

De VEAPS brengt ook in herinnering een per 15 juni door LVV ingestelde exportstop voor 4 gewassen voor 3 maanden. Deze termijn is intussen met enkele weken verruimd. De VEAPS zegt vol verwachting uit te kijken naar het besluit van LVV, eind september. De VEAPS schrijft ook te hopen dat de bemensing van de diverse posities en beleidsformulering en -uitvoering in lijn zijn met de gedachte van de coalitiepartijen verwoord in hun verkiezingsprogramma’s ter ontwikkeling van de agrarische sector.