Home Nederland Honderden trekvogels vliegen tegen wolkenkrabbers in New York

Honderden trekvogels vliegen tegen wolkenkrabbers in New York

19
0
honderden-trekvogels-vliegen-tegen-wolkenkrabbers-in-new-york

Honderden zangvogels zijn tijdens de jaarlijkse vogeltrek in New York tegen glazen wolkenkrabbers gevlogen. De vogelbescherming van de Amerikaanse miljoenenstad plaatste video’s en foto’s waarop te zien is dat de straat en de stoep voor de torens van het One World Trade Center bezaaid is met dode vogels.

Vrijwilligers documenteren tijdens de seizoensgebonden vogeltrek in het voorjaar en in het najaar het aantal vogels dat tegen gebouwen vliegt. Het is geen nieuw fenomeen, maar dit jaar zijn het er meer dan andere jaren.

Melissa Breyer, een vrijwilliger van de vogelbescherming Audubon en fotografe, raapte de dode vogels van de grond:

Volgens vogeltrekdeskundige Christiaan Both, van de universiteit van Groningen, is de storm van afgelopen maandag waarschijnlijk de oorzaak dat er nu zoveel vogels onderaan de torens lagen. “Als trekvogels wind tegen hebben vliegen ze lager dan wanneer ze wind mee hebben. Door de storm kwamen ze ter hoogte van de gebouwen uit.”

Ook heeft het felle licht een aantrekkende werking op de dieren. “Trekvogels navigeren op het licht van de maan en de sterren maar door het licht dat in de gebouwen aanstaat raken ze gedesoriënteerd”, zegt Both.

Lichten uit

De vogelbescherming roept het World Trade Centre daarom op om de lichten van de torens tijdens de vogeltrek uit te doen, en de gebouwen zodanig aan te passen dat vogels het beter kunnen zien.

De woordvoerder van projectontwikkelaar van de wolkenkrabbers zegt dat in het ontwerp wel rekening is gehouden met trekvogels. “De eerste zestig meter glas zijn bijvoorbeeld niet weerspiegelend.” Ook worden huurders van kantoorpanden gevraagd om de lichten uit te doen tijdens de vogeltrek.

In Nederland komt dit soort vogelsterfte veel minder voor, zegt Both. “Dat komt doordat het verschil tussen licht en donker in Nederland minder groot is.”

Sommige vogels overleefden de botsing met de wolkenkrabber. 77 dieren werden opgevangen en verzorgd door de vogelbescherming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here