Home Suriname Column: Potentie

Column: Potentie

20
0
column:-potentie

foto

Suriname zit in groep D

Foto: concacaf.com


De nationale dames voetbalselectie van Suriname jonger dan 20 jaar (U-20) is op Curaçao voor het afwerken van een kwalificatie toernooi. De groepswinnaar plaatst zich voor deelname aan het U-20 Concacaf kampioenschap dat in 2022 op program staat. Ondanks de lange rustperiode van ongeveer 2 jaren, zijn de dames er toch in geslaagd om de eerste krachtmeting in winst om te zetten. Hoewel het slechts Grenada was, ben ik oprecht blij voor de dames, want na zo een lange periode van inactiviteit zou zelfs de zwakste tegenstander een struikelblok kunnen worden. Zonder in te gaan op het spel zelf, kan gesteld worden dat deze dames weten waar ze het voor doen en dat geeft hoop voor de toekomst. De groep heeft karakter getoond en bewezen over potentie te beschikken door na een vroeg tegendoelpunt, het hoofd niet te laten hangen, maar keihard te strijden voor een beter resultaat.

Uit de late aanvang van de voorbereiding blijkt dat de moederorganisatie geen prioriteit geeft aan damesvoetbal. Nu is aangekondigd dat de senioren mannenselectie voorlopig geen wedstrijden zal spelen, zou menigeen verwachten dat de bond dan meer aandacht zou besteden aan de dames. Niets is echter minder waar. Een van de dames heeft zich zelfs laten ontvallen dat damesvoetbal een stiefmoederlijke behandeling krijgt van het bestuur. Dit is een zeer kwalijke zaak, want de FIFA ziet graag dat damesvoetbal wereldwijd de volle ondersteuning krijgt. Vandaar dat er al jaren enkele tonnen aan Amerikaanse dollars worden uitgekeerd per lidland, om damesvoetbal te ontwikkelen. In verschillende landen zien we door deze incentives inderdaad een toename van damesvoetbal in kwaliteit en kwantiteit.

In de Verenigde Staten van Amerika is het zelfs zo dat de dames beter presteren dan de heren. De vrouwenselectie van de USA heeft al 4 wereldtitels in de wacht kunnen slepen, evenveel Olympische gouden medailles en 8 Concacaf Goldcups. Prestaties waar het mannenelftal alleen maar van kan dromen. Desondanks zien we dat de dames niet evenredig worden gewaardeerd, terwijl ze op basis van de prestaties zelfs een betere financiële waardering verdienen. Blijven de dames bij de pakken neerzitten? Neen, terwijl ze strijden voor lotsverbetering, blijven ze de prijzen aan mekaar rijgen. Het voordeel van de Amerikaanse voetbalsters is wel dat ze een partner hebben in het bedrijfsleven, waardoor ze sponsorship deals hebben die ze in staat stellen optimaal te kunnen blijven presteren. Ook staan ze vanwege hun sublieme prestaties onder contract bij grote clubs. Vroeg of laat zullen de verantwoordelijken niet meer om hen heen kunnen!

Ik wil de Surinaamse dames aanmoedigen om steeds hun beste beentje voor te zetten en te blijven presteren, waardoor ze ook interessant worden voor het bedrijfsleven. Dit soort toernooien kunnen een brug zijn naar een professionele carrière. Ik weet dat het zwaar is om zonder de broodnodige ondersteuning te blijven presteren, maar dit toernooi winnen is alvast een stap in de goede richting. Misschien zullen de Bobo’s na die prestatie over hun hart strijken en geen mogelijkheid onbenut laten om jullie te ondersteunen bij de verdere missie.

Mireille Hoepel