Home Nederland Australië, Verenigd Koninkrijk en de VS gaan defensietechnologie delen

Australië, Verenigd Koninkrijk en de VS gaan defensietechnologie delen

25
0
australie,-verenigd-koninkrijk-en-de-vs-gaan-defensietechnologie-delen

De Verenigde Staten sluiten een nieuw samenwerkingsverband met Australië en het Verenigd Koninkrijk op het gebied van het delen van geavanceerde technologieën. Dat hebben president Biden en de premiers Johnson en Morrison bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie.

Onder de naam AUUKUS gaan de drie landen informatie en kennis delen op het gebied van kunstmatige intelligentie en defensie. De eerste taak van het partnerschap is om Australië te helpen aan een vloot onderzeeboten met nucleaire aandrijving.

Australië zegt hiervoor een onderzeebootorder van 90 miljard dollar met Frankrijk op, meldt nieuwssite Politico. In plaats daarvan wordt nu een nieuwe vloot in de Verenigde Staten vervaardigde nucleaire onderzeeërs gekocht.

Supermacht

Het pact wordt gezien als een zet van de bondgenoten om een front te vormen tegen China, de opkomst van China op het gebied van defensietechnologie terug te dringen en gezamenlijk een soort technologische supermacht te vormen.

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten delen al langer informatie over de ontwikkeling van nieuwe onderzeeërs. Het betrekken van Australië bij dit programma zou een belangrijke stap voorwaarts kunnen betekenen in het vergroten van hun slagkracht op de Stille Oceaan.

Premier Johnson spreekt van “een nieuw hoofdstuk” in de vriendschappelijke betrekkingen tussen de landen. President Biden benadrukt dat alle betrokkenen inzien dat iedereen op lange termijn baat heeft bij stabiliteit in de Indo-Pacifische regio, en dat dit pact daaraan bijdraagt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here