Home Suriname President: Barrières voor investeringen worden weggenomen

President: Barrières voor investeringen worden weggenomen

13
0
president:-barrieres-voor-investeringen-worden-weggenomen

foto

President Chan Santokhi maandag op een persconferentie. Hij ging samen met ministers in op het werkbezoek aan Nederland. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft op een persconferentie maandag uitgelegd dat het succes van het werkbezoek aan Nederland ligt in onder andere het volledige herstel van de relatie. De relatie lag tien jaar stil. Nu kunnen investeerders worden aangetrokken, terwijl barrières worden weggenomen. Mensen die zaken willen doen met Suriname, krijgen meteen visum voor vijf jaar. Mensen die in Suriname geboren zijn en hun kinderen, waar ze zich ook ter wereld bevinden, hebben geen visum meer nodig om het land binnen te komen. Naast diverse samenwerkingsovereenkomsten, is de resterende 17 miljoen euro aan verdragsmiddelen ook ingevuld.

Woensdag zal een evaluatiebijeenkomst worden gehouden, waarbij alle afspraken die gemaakt zijn, op een rijtje gezet worden. De president legde uit dat er een organisatiestructuur moet komen, waarbij duidelijk is wie met welk deel is belast. In oktober al komen er missies uit Nederland om invulling te geven aan overeenkomsten. Santokhi voerde aan dat soortgelijke afspraken ook met Guyana gemaakt zijn, waar al invulling aan wordt gegeven. Met diverse landen wordt de relatie aangescherpt. Het streven is om in januari een staatshoofden summit te beleggen met Brazilië, Guyana, Suriname en mogelijk ook met Frankrijk.

De president merkte op dat als er geen goede relatie was met diverse landen in de wereld, hadden we na een jaar bestelling slechts 50.000 Covid-vaccins. Nu is er vanuit verschillende landen in de wereld hulp aangeboden, waardoor er genoeg vaccins zijn voor iedereen boven 12 jaar. Mensen moeten begrijpen wat er is gebeurd op 25 mei 2020. Wie zou willen hebben als de vorige regering was gebleven, vroeg de president zich af. Van overal wordt de helpende hand aangereikt, waaronder Nederland, India, China, Amerika, Canada en Frankrijk.

Santokhi gaat deze maand weer op reis. Hij zal de 6e summit van de Community of Latin-American and Caribbean States (Celac) bijwonen. De vergadering wordt gehouden op 18 september. Het gaat om een staatshoofdenconferentie, legde de president uit. Na deze bijeenkomst gaat hij door naar Amerika. Hij zal op 22 september de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken. Er zullen in de marge van de vergadering bilaterale gesprekken worden gevoerd met staatshoofden. Op het programma staat ook een virtuele bijeenkomst tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Caricom-leiders.