Home Suriname Telesur-klanten die naar Digicel bellen, moeten nu fors betalen

Telesur-klanten die naar Digicel bellen, moeten nu fors betalen

13
0
telesur-klanten-die-naar-digicel-bellen,-moeten-nu-fors-betalen

foto

Telesur heeft vrijdag velen verrast met een bekendmaking dat tarieven van enkele diensten en producten marktconform zijn geworden.


Telesur klanten die naar Digicel bellen, betalen vanaf vrijdag SRD 4.34 per minuut. Dit geldt voor prepaid én postpaid gesprekken. Daarvoor werd 11 US-dollarcent betaald tegen een koers van SRD 12.50. Dat komt neer op SRD 1.37 per minuut. Nu moeten mensen die vanuit Telesur bellen naar Digicel bijkans SRD 3 per minuut meer neertellen. De koers van de Centrale Bank van Suriname wordt gehanteerd die nu boven de SRD 21.4 is. Nu moet omgerekend ruim 20 US-dollarcent opgehoest worden.

Naast het tarief voor bellen naar Digicel, heeft Telesur ook aansluit- en/of eenmalige kosten verhoogd. Prijzen van toestellen en apparaten worden nu ook marktconform, in plaats van SRD 12.50 voor de US-dollar. Ook voor roaming en internationaal bellen (AIV). Telesur heeft op zijn website bekendgemaakt dat voor enkele producten en diensten vanaf vrijdag de marktconforme wisselkoers geldt. Er is geen persbericht uitgegeven en de afdeling Corporate Communication was niet bereikbaar zondag.

Het belangrijkste tarief van Telesur is mobiel bellen. Dat is niet verhoogd. Starnieuws verneemt dat meer dan de helft van de inkomsten van het telecommunicatiebedrijf afkomstig is via mobiel bellen. Daarvoor wordt nog de oude koers gehanteerd. Eerder heeft president Chan Santokhi meegedeeld dat de tariefverhoging van onder andere Telesur en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij zijn aangehouden.

De bond bij Telesur had afgelopen maand het werk neergelegd, omdat het bedrijf in financieel zwaar weer verkeert mede omdat het de koers van SRD 12.50 niet mag verhogen. Schulden worden betaald in valuta, alle componenten van de dienstverlening worden betaald in valuta en het bedrijf hanteert een koers van SRD 12.50, terwijl de marktkoers schommelt tussen de 21 en 22. “We hebben het punt bereikt dat het zo niet verder kan,” legde bondsvoorzitter Harvey Panka uit.

Telesur heeft vorig jaar een verlies van ruim US$ 43 miljoen geleden, terwijl het bijna een kwart miljard SRD moet innen bij klanten. “Banen staan op het spel. We zijn bij de president geweest en bij de minister van TCT, maar het ziet ernaar uit dat we niet worden gehoord,” stelde de bondsvoorzitter. De directie heeft blijkbaar toestemming om een deel van de diensten en producten te verhogen.