Home Nederland AD mag artikel over kroongetuige Nabil B. publiceren

AD mag artikel over kroongetuige Nabil B. publiceren

15
0
ad-mag-artikel-over-kroongetuige-nabil-b.-publiceren

AD mag een artikel over kroongetuige Nabil B. publiceren. Dat is vanavond besloten in een kort geding in Amsterdam, dat was aangespannen door Peter Schouten, de advocaat van B. De publicatie verschijnt de komende dag.

Het artikel, dat is geschreven door AD-misdaadverslaggever Yelle Tieleman, bevat een selectie van de duizenden appberichten die de kroongetuige vanuit de gevangenis uitwisselde met zijn vriendin en familie. B. had tussen september 2017 en februari 2018 de beschikking over een telefoon in zijn cel. Het artikel werpt volgens het AD “een nieuw licht op de rol van de kroongetuige”.

ADR Nieuwsmedia, waar het AD deel van uitmaakt, zegt dat letterlijk wordt geciteerd wordt uit de chatberichten. Deze berichten worden morgen bij het vervolg van de zaak-Marengo openbaar en dus stelde de mediagroep dat ze gewoon gepubliceerd mogen worden.

De rechter stelde dat een publicatieverbod een zeer zwaar middel is en dat “het belang van de vrijheid van meningsuiting zwaarder weegt dan het belang van het beschermen van de eer en goede naam van de eisers”.

Aanpassingen

Schouten zei het artikel “tendentieus, vals en onjuist” te vinden en dat “de onderbouwing suggestief is”. Hier ging de rechter dus niet in mee. Wel moesten een paar feitelijke aanpassingen worden gedaan, meldt het Parool.

De zaak diende op verzoek van Schouten en ADR Nieuwsmedia achter gesloten deuren. Volgens Schouten was dat noodzakelijk om de veiligheid van B. en zijn familie te waarborgen.

Zaak tegen Taghi gaat morgen verder

De zaak, waarin B. kroongetuige is, gaat morgen verder in de extra beveiligde rechtbank in de Amsterdamse wijk Osdorp. In het proces staan hoofdverdachte Ridouan Taghi en zestien andere verdachten terecht. Zij worden beschuldigd van betrokkenheid bij meerdere moorden. Ook worden zij verdacht van pogingen tot moord en het voorbereiden van moorden.

Kijk hier waar het Marengoproces over gaat:

Het megaproces rond Ridouan Taghi uitgelegd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here