Home Suriname Nog een obstakel overwonnen naar IMF-lening

Nog een obstakel overwonnen naar IMF-lening

12
0
nog-een-obstakel-overwonnen-naar-imf-lening

foto


Het ziet er naar uit dat de regering nog een horde heeft overwonnen op weg naar de verkrijging van een IMF-lening van US$ 690 miljoen. De Club van Parijs heeft financieringsgaranties gegeven voor de beoogde lening zoals overeengekomen tussen het IMF en Suriname op 29 april dit jaar.

De schuldeisers van de Club van Parijs hebben hun volledige medewerking toegezegd om te onderhandelen met Suriname over de voorwaarden van een herstructurering van leningen die zij hebben verstrekt aan het land. Dit zal moeten gebeuren op basis van gelijke behandeling. De crediteuren van de Club van Parijs kijken ook uit naar financieringsgaranties van de andere officiële bilaterale schuldeisers opdat het beoogde hervormingsprogramma kan worden uitgevoerd. De schuldeisers van de Club van Parijs zijn ook bereid om samen te werken met andere bereidwillige officiële bilaterale crediteuren.

De financieringsgaranties van de Club van Parijs volgen na presentaties van vertegenwoordigers van Suriname over de economische en financiële situatie in het land en het hervormingsprogramma. Ook zijn de crediteuren op de hoogte gesteld van de acties die de regering al heeft ondernomen om te komen tot herschikking van haar schulden.

De Club van Parijs is een internationaal groep die bemiddelt tussen kredietverstrekkende landen en landen die deze verstrekte kredieten niet of nauwelijks kunnen terugbetalen. De club werd in 1956 opgericht door negentien landen. Suriname heeft schulden bij de club-leden Frankrijk, Israël, Italië, Nederland en Zweden.  Vertegenwoordigers van de andere leden Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Finland, Duitsland, Ierland, Japan, Noorwegen, de Republiek Korea, de Russische Federatie, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika zaten als waarnemers bij de presentaties. Ook vertegenwoordigers van het IMF en de Wereldbank waren erbij.