Home Suriname Door vertrek kader somber beeld op ICU’s ziekenhuizen

Door vertrek kader somber beeld op ICU’s ziekenhuizen

13
0
door-vertrek-kader-somber-beeld-op-icu’s-ziekenhuizen

foto

Internist/intensivist Bernardo Panka legt uit dat er sprake is van ‘brain drain’ in de medische sector. (Foto: René Gompers)


Het tekort aan kader in ziekenhuizen is een alarmerend probleem aan het worden. Slechts de Intensive Care Units (ICU’s) van het Academisch Ziekenhuis (AZP) en ’s Lands Hospitaal kunnen nog draaiende worden gehouden. De omstandigheden zijn echter niet ideaal. Er is een tekort aan human resources, maar ook aan medicamenten, terwijl laboratorium-mogelijkheden ook onvoldoende zijn. Dit blijkt uit een interview dat Starnieuws had met internist/intensivist Bernardo Panka, die ook woordvoerder is van het Outbreak Management Team.

Veel IC-verpleegkundigen, algemene verpleegkundigen en medisch specialisten, zijn naar andere landen vertrokken. Er is volgens Panka sprake van brain drain. De zorg kan niet worden geboden, zoals die wenselijk is. Panka is verbonden aan AZP en ’s Lands Hospitaal. In feite zou in een ideale situatie op de ICU 1 verpleegkundige op 1 patiënt ingezet moeten worden, maar gangbaar is 2 IC-verpleegkundigen op 3 IC-patiënten. Nu komt het vaak voor dat een verpleegkundige 3 tot 4 patiënten moet monitoren. In ’s Lands Hospitaal moeten meer algemeen verpleegkundigen worden ingezet op de ICU. Veel verpleegkundigen moeten zelfs 7 dagen in een week werken. Er wordt een zware wissel getrokken op medisch personeel.

Om 30 IC-bedden operationeel te hebben, zijn in feite 10 intensivisten nodig. Op dit moment zijn er maar 3, waarbij assistentie wordt verkregen van anesthesiologen en zaalartsen. Er is een tekort op alle niveaus, zegt Panka. Ook fysiotherapeuten zijn hard nodig bij Covid-zorg. De IC-zorg wordt nu alleen in de twee ziekenhuizen aangeboden, omdat de ondersteunende diensten en andere specialisten ook noodzakelijk zijn bij complicaties. In theorie zijn er ruim 40 IC-bedden, maar er zijn geen human ressources om deze operationeel te maken. 

De ziekenhuiszorg staat onder enorme druk, vooral nu er in de vierde golf veel meer besmettingen zijn dan in de voorgaande golven. Het aantal ziekenhuisopnamen is ook aan het toenemen. Het komt wel meer voor dat verpleegkundigen oververmoeid zijn en zich ziek melden. De mensen maken lange uren en kunnen niet eindeloos doorgaan. Panka hoopt dat er een betere financiële waardering komt voor verpleegkundigen en artsen, zodat kader niet wegtrekt.