Home Suriname Eerste Africa-Caricom Summit zonder Suriname

Eerste Africa-Caricom Summit zonder Suriname

15
0
eerste-africa-caricom-summit-zonder-suriname

foto


De Covid-19 pandemie heeft ons geleerd om, efficiënt gebruikmakend van de technologie, zonder zich fysiek te begeven naar een ander land, effectieve interstatelijke samenwerkingsmechanismen te bewerkstelligen.

Onze regering, heeft de verantwoordelijkheid voor de Covid-19 besmettingen gelegd bij het volk en is vertrokken naar Nederland. Conform de uitbraak van de derde golf, waar de minister van Volksgezondheid vertrokken was naar Miami, maakte hij dit keer vrolijk zijn opwachting in Den Haag als ontvangst comité bij de aankomst van president Santokhi, op diens werkbezoek. Een werkbezoek, waarvan de agenda kennelijk ad hoc is geformuleerd. De minister van BIBIS, die ook is meegereisd naar Nederland, noemde als agendapunt: een ontmoeting met ‘politieke diaspora’. Een mooie term, welke misschien beter past onder de noemer van een privé bezoek en niet een werkbezoek van een staatshoofd.

 

Over de resultaten van het werkbezoek van ons staatshoofd aan Guyana, is nog geen duidelijkheid verschaft aan het volk. Daar ging de president op werkbezoek, terwijl het gros van de regering van Guyana was vertrokken naar Texas. Wederom is er sprake van een  bijna volksverhuizing van nagenoeg alle ministers met hun entourage van begeleiders en beleidsadviseurs, voor een werkbezoek in Nederland bij een DEMISSIONAIRE REGERING. Het doet denken aan het uitnodigen van de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo voor een staatsbezoek op 17 september 2020, terwijl het bekend was dat er nieuwe Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden plaatsvinden op 3 november 2020. Het is het zoveelste voorbeeld van onverantwoordelijk gebruik van de schaarse staatsmiddelen.

Regionale samenwerking is volgens de regering Santokhi-Brunswijk, een belangrijk onderdeel van het buitenlandbeleid, echter was de afwezigheid van Suriname bij de ‘First Africa-Caricom Summit’, een duidelijk signaal dat het buitenlandbeleid van ons land, zeer selectief is. Deze belangrijke conferentie tussen het Afrikaans Continent (Afrikaanse Unie) en de Caricom, vond gisteren plaats op 7 september 2021, via virtueel contact waarbij Kenya de gastheer was. ‘Suriname’ werd wel genoemd door minister-president Mia Motley van Barbados, die de geografische ongelijkheid tussen Nederland en Suriname aangaf in relatie tot inwoners aantallen. Van een Surinaamse vertegenwoordiging op de summit was helaas geen spoor te bekennen. Is dit wederom een diplomatieke blunder of is het bewust gevoerde buitenlandbeleid? Bestaat de diaspora gemeenschap alleen uit Europa?De Afrikaanse Diaspora was een belangrijke drijfsfeer van deze conferentie en het is nogmaals bevreemdend dat onze regering de diaspora slechts beschouwt als te zijn een selecte groep in Nederland. Suriname met zijn culturele diversiteit, is bij uitstek een land met diaspora banden, zeker met Afrika. De Kenyaanse president drukte zich niet zacht uit toen hij in de openingsspreekbeurt aanhaalde dat de gemeenschappelijke geschiedenis en ervaringen met kolonisatie en slavernij, het Afrikaans Continent en de Caricom, partners maakt om sociale-, economische en politieke doelen te bereiken in het Internationaal Systeem waar door de Europese en Amerikaanse dominantie, een eerlijke participatie van alle landen nog niet is gerealiseerd.

Afrika en de Caricom hebben samen 1.4 miljard personen en deze 69 staten kennen de extractieve industrie, landbouw, delfstoffen en grondstoffen als dobbers van hun economieën. Echter kunnen zij in hechte eenheid, een belangrijkere rol vertolken op internationale fora als de Verenigde Naties en de World Trade Organization. Het voorstel om elk jaar op 7 september, al dan niet virtueel, bij elkaar te komen en de dag uit te roepen als ‘Africa-Caricom Day’, werd gelanceerd en langs de pijlers van: Blue Economy, Climate Change, Debt Sustainability en Technology, presenteerden de staatshoofden en minister presidenten van met name Guyana, Trinidad & Tobago, Sint Vincent & the Grenadines en de pro tempore voorzitter van de Caricom, Antigua & Barbuda, hun visie over het Afrika-Caricom samenwerkingsverband.

Waar was Suriname op dit forum? Geen beeld, geen geluid, geen top functionaris die een stem heeft laten horen. Waar was onze president? Juist ja, die stond nota bene op de stoep van de ex-kolonisator. Een dergelijke, voor ons land zeer belangrijke summit, die virtueel is, die geld bespaart en vele malen efficiënter is dan een peperduur werkbezoek, waarbij gauw een peperdure Mercedes moest worden aangeschaft, heeft kennelijk minder prioriteit dan een agenda in Nederland die bestaat uit het ontmoeten van politieke diaspora. Zelfs de covid aanpak in het eigen land is daar blijkbaar ondergeschikt aan. Daar waar de landen in de regio eensgezind praten over dekolonisatie, zit onze president op de stoep van de koning voor de rekolonisatie. Het is een regelrechte schande.De fractie van de Nationale Democratische Partij