Home Suriname Brazilië: Kwestie gekkekoeienziekte waait over

Brazilië: Kwestie gekkekoeienziekte waait over

17
0
brazilie:-kwestie-gekkekoeienziekte-waait-over

foto

De Wereldorganisatie voor Diergezondheid verklaarde dat het ging om twee atypische gevallen van gekkekoeienziekte in Brazilië.


De Werelddiergezondheidsorganisatie (OIE) heeft erkend dat de twee gevallen van “gekke koeienziekte” (BSE) die in Brazilië zijn gemeld, atypisch waren. China is bereid om de snelle diagnose te accepteren, zegt het Braziliaans ministerie van Landbouw. De bereidheid van China zal de impact op de rundvleesexport naar dat land en Hongkong sterk verminderen.

Het ministerie had zaterdag gemeld dat het de rundvleesexport naar China onmiddellijk had stopgezet na de bevestiging van twee gevallen van “atypische” gekkekoeienziekte in twee afzonderlijke binnenlandse vleesfabrieken. De twee gevallen van BSE) werden geïdentificeerd tijdens gezondheidsinspecties in de deelstaten Minas Gerais en Mato Grosso, bij oud vee. De OIE heeft bevestigd dat het gaat om twee atypische gevallen.

De gevolgen voor de veemarkt zouden echter minimaal moeten zijn aangezien dit een korte week is in Brazilië. Dinsdag was een nationale feestdag, Onafhankelijkheidsdag, en slachthuizen hebben geen haast met aankopen en willen profiteren van de stilte van de BSE-gevallen.

Bovendien waren volgens de Vereniging van veehouders, “veel boeren gedwongen hun vette ossen te verkopen vanwege de aanhoudende droogte en vroege vorst, plus het feit dat hogere graanprijzen boeren dwingen om twee keer na te denken voordat ze hun vee voeren.”

“De binnenlandse markt is goed bevoorraad, dus het is even geduld hebben. De verwachting is dat vleesverpakkers in september ruimte hebben om de prijzen onder druk te zetten.”

Brazilië heeft de afgelopen drie decennia drie gevallen van atypische BSE gemeld, maar nooit een van de klassieke boviene spongiforme encefalopathie.