Home Suriname El Salvador: President kan twee opeenvolgende termijnen dienen

El Salvador: President kan twee opeenvolgende termijnen dienen

13
0
el-salvador:-president-kan-twee-opeenvolgende-termijnen-dienen

foto

Nayib Bukele werd in 2019 gekozen tot president van El Salvador. (Foto: Reuters)


De hoogste rechtbank van El Salvador heeft geoordeeld dat de president van het land twee opeenvolgende ambtstermijnen kan dienen, wat de deur opent voor de zittende Nayib Bukele om zich in 2024 herkiesbaar te stellen. De uitspraak is vrijdag laat uitgevaardigd.

Het werd in mei uitgesproken door rechters die waren aangesteld door wetgevers van de regerende partij van Bukele nadat ze de vorige rechters hadden verwijderd, een stap die critici bestempelden als een “staatsgreep” en die hevige kritiek opriep van de Verenigde Staten en andere buitenlandse mogendheden.

De constitutionele kamer van het Hooggerechtshof beval het Hooggerechtshof om een ​​president die niet in functie was “in de onmiddellijk daaraan voorafgaande periode voor een tweede keer deel te nemen aan de verkiezingsstrijd”.

De beslissing zou de populaire maar verdeeldheid zaaiende Bukele (40) de eerste president kunnen maken die meer dan vijf jaar in functie is sinds de jaren vijftig. De regering van Bukele heeft ook een grondwetshervorming voorbereid die tot doel heeft de presidentiële termijn van vijf jaar te verlengen tot zes jaar, en onder meer de mogelijkheid op te nemen om het mandaat van de president in te trekken.

Dat moet nog naar het congres van El Salvador, dat door de partij van Bukele en haar bondgenoten wordt gecontroleerd.

In 2014 oordeelde dezelfde rechtbank dat presidenten na hun aftreden tien jaar moeten wachten om herkozen te worden.

Bukele, verkozen in 2019, geniet brede steun in El Salvador voor zijn beloften om de georganiseerde misdaad te bestrijden en de veiligheid in het door geweld geteisterde land te verbeteren. Maar hij wordt al lang beschuldigd van autoritaire neigingen.

Vorig jaar stuurde Bukele troepen naar het parlement van het land in een poging de wetgevers onder druk te zetten.