Home Nederland Demonstranten raken slaags met oproerpolitie in Montenegro

Demonstranten raken slaags met oproerpolitie in Montenegro

15
0
demonstranten-raken-slaags-met-oproerpolitie-in-montenegro

In Montenegro zijn demonstranten slaags geraakt met honderden agenten van de oproerpolitie. De betogers zijn het niet eens met de installatie van een nieuw hoofd van de Servisch-orthodoxe kerk.

De demonstranten probeerden in de oude hoofdstad Cetinje door hekken te breken. Die barrières waren opgezet voor de inauguratieceremonie van bisschop Joanikije, die morgen plaatsvindt. Zijn voorganger overleed aan de gevolgen van het coronavirus.

Volgens de Montenegrijnse staatstelevisie gooiden demonstranten stenen naar de politie en riepen zij: “Dit is Montenegro, niet Servië!”. De betogers zijn aanhangers van de Montenegrijns-orthodoxe kerk, die losstaat van de Servische. De regering heeft opgeroepen de kalmte te bewaren.

De oproerpolitie stond klaar om in te grijpen:

Demonstratie in Montenegro vanwege nieuwe leider de Servisch-orthodoxe kerk

Montenegro is sinds 2006 onafhankelijk van buurland Servië, maar de Servisch-orthodoxe kerk is in het Balkanland nog altijd de dominante religieuze institutie, waar 70 procent van de christenen bij is aangesloten. De banden met Servië en de rol van de kerk, zorgen voor etnische spanningen. Een derde van de bevolking identificeert zich als Servisch.

Een maand geleden werd er ook al door duizenden gedemonstreerd in Cetinje. De betogers eisten toen dat de inzegening elders zou plaatsvinden, maar de kerk gaf aan die oproep geen gehoor. De Servisch-orthodoxe kerk had een belangrijk aandeel in de demonstraties die uiteindelijk leidden tot de val van de vorige, prowesterse regering. Inmiddels zitten er ook pro-Servische en pro-Russische partijen in het kabinet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here