Home Suriname Brazilië: Amazonebranden nemen opnieuw toe

Brazilië: Amazonebranden nemen opnieuw toe

20
0
brazilie:-amazonebranden-nemen-opnieuw-toe

foto

Rook van een brand stijgt de lucht in terwijl bomen branden tussen de vegetatie in het Amazone-regenwoud van Brazilië naast de nationale snelweg Transamazonica, in Canutama, staat Amazonas, Brazilië. (Foto’s: Reuters)


Dikke rook baant zich een weg boven het Amazone-oerwoud van Brazilië toen het vuur zich door gerooid regenwoud verspreidde en afgedankte bomen als dode lucifers bezaaid lagen op de verschroeide aarde, verbrand en zwart. Een getuige van Reuters zag woensdag en donderdag enorme verbrande en kaalgekapte gebieden, toen de boog van ontbossing dieper de jungle in rukte bij de grensstad Labrea, de gemeente met de meeste branden dit jaar.

Volgens overheidsgegevens die deze week zijn vrijgegeven, namen de branden in augustus toe in het Braziliaanse regenwoud, met branden voor de maand ver boven het historische gemiddelde voor het derde achtereenvolgende jaar onder president Jair Bolsonaro.

Dergelijke niveaus werden tien jaar geleden voor het laatst gezien, voordat Bolsonaro aantrad. De president is alom bekritiseerd omdat hij de ontwikkeling in de Amazone heeft gestimuleerd terwijl hij werkte aan het verzwakken van de bescherming van het milieu. Wetenschappers vrezen dat het snelle tempo van vernietiging de wereldwijde pogingen om de klimaatverandering te beperken, dreigt te saboteren.

De voormalige legerkapitein heeft getracht de inheemse landrechten terug te draaien – die enorme delen van het regenwoud beschermen – en heeft milieu-instanties kapotgemaakt en de handhavingsverantwoordelijkheden overgedragen aan het leger dat de vernietiging niet heeft kunnen voorkomen.

Nieuw gerooide gebieden in de buurt van Labrea, in het zuiden van de deelstaat Amazonas, werden omgevormd tot koeienweiden. Informele houtkapwegen vertakken zich van de Transamazonian Highway, die eindigt in Labrea. In de buurt zijn er tekenen dat de vernietiging ook het beschermde Mapinguair National Park en het inheemse reservaat Caititu nadert.

Satellieten registreerden in augustus 28.060 branden in de Braziliaanse Amazone, een daling van 4% in vergelijking met dezelfde maand in 2020, toen branden waarschijnlijk het hoogste punt in tien jaar bereikten, volgens het Braziliaanse nationale ruimteonderzoeksbureau Inpe.

De Amazone is ’s werelds grootste regenwoud en wordt gezien als een essentieel bolwerk tegen klimaatverandering vanwege de enorme hoeveelheid koolstofdioxide die het plantenleven absorbeert en opslaat.

Het verhoogde aantal branden komt ondanks Bolsonaro’s brede verbod op buitenbranden en een militaire inzet als reactie op de vernietiging voor het derde jaar op rij. Er zijn echer geen bewijzen van overheidsbrandweerlieden of inspanningen voor milieuhandhaving in Labrea.

Het Braziliaanse ministerie van Milieu heeft nog niet gereageerd op de berichten.