Home Suriname Rechterlijke macht na uitdagend jaar op reces

Rechterlijke macht na uitdagend jaar op reces

20
0
rechterlijke-macht-na-uitdagend-jaar-op-reces

foto


De rechterlijke macht is in september op reces. Er zullen deze maand geen strafzittingen worden gehouden en ook geen civiele zittingen met uitzondering van de kortgedingzaken. Voor advocaten Radjesh Bhoewar, Harold Belfor en Maureen Nibte is het afgelopen zittingsjaar nogal uitdagend geweest. Zij geven afzonderlijk aan dat er vanwege Covid-19, tijdens de total lockdown, geen zittingen zijn gehouden, wat stagnerend heeft gewerkt. Zij merken op dat de strafrechters uiteindelijk een inhaalslag hebben gemaakt met extra zittingen.

“Heel wat zaken waren vanwege Covid-19 maatregelen uitgesteld; zowel straf- als civiele zittingen met het gevolg dat cliënten ongeduldig werden. De cliënten wilden dat hun zaken snel werden afgehandeld”, zegt Bhoewar. Hij benadrukt dat de inhaalslag is gemaakt bij de strafzittingen, waardoor de achterstand is ingelopen. Bij de civiele zittingen zijn zaken wel uitgesteld. “Bij de strafzaken is het nu redelijk op schema.”

Nibte zegt aan Starnieuws dat het ook voorgekomen is dat zittingen zonder de verdachten werden gehouden, namelijk telefonisch. Hierdoor was het voor de advocaat ietwat moeilijker haar werk te doen. “Het persoonlijk verschijnen van een verdachte maakt veel uit in het proces ter terechtzitting. Het was helaas vaker het geval dat vele zittingen telefonisch werden gehouden.” Nibte zegt dat bewaring aan de verdachten werd verleend aan de hand van het strafdossier, terwijl veel beslissingen van de rechter eerder werden genomen op grond van hetgeen de verdachte verklaarde. De rechter kan bij een persoonlijke verschijning de houding van de verdachte zien en ook merken of zo iemand spijt heeft. “Telefonisch is het heel zakelijk.”

Naast de Covid-perikelen, doen de airco’s van het gerechtsgebouw strafzaken het niet, wat een vervelende situatie is. “De advocaten hebben toch hun werk gedaan om de cliënten te verdedigen.” Ook is het aanvoeren van arrestanten naar de strafzitting een probleem geweest, omdat die niet op tijd werden gebracht vanwege het vervoersprobleem. Het kwam voor dat verdachten laat werden aangevoerd, omdat de arrestantenbus kapot was of een aanrijding had gemaakt. Ook was benzine een probleem bij het transport van arrestanten. Opmerkelijk is voor haar dat het reces voorheen op 15 augustus inging, maar dit zittingsjaar is het verlengd tot en met 31 augustus. Rechters hebben extra zittingen ingelast om zo een inhaalslag te maken. “Ik zie dat het gerecht wel alle moeite heeft gedaan om zo goed als mogelijk de belangen van de verdachten te behartigen.” Een positieve ontwikkeling is volgens Nibte dat de advocaten de bewaringslijsten nu vooraf via de mail ontvangen en ook de voorgeleidingslijsten. Hierdoor kunnen de advocaten zich voorbereiden en hun cliënten ook op de hoogte stellen. Ook krijgen de advocaten een kopie van de dossiers digitaal aangeleverd.