Home Suriname Brazilië: Gijzelaars beschrijven verschrikking als menselijke schild

Brazilië: Gijzelaars beschrijven verschrikking als menselijke schild

37
0
brazilie:-gijzelaars-beschrijven-verschrikking-als-menselijke-schild

foto

Mensen in nabijgelegen gebouwen legden het schokkende incident vast met smartphones. (Foto: Twitter)


Bankovervallers in Brazilië die gijzelaars als menselijk schild gebruikten door hen te dwingen op de daken en motorkappen van hun vluchtauto’s te gaan liggen, vertelden hen dat ze in het gezicht zouden worden geschoten als ze zich niet vasthielden, zei een van de gijzelaars. De rovers hadden minstens 11 mensen gegijzeld en bijna twee uur vastgehouden.De politie is op zoek naar de bankovervallers, van wie de meesten voortvluchtig zijn. Bij de overval in de stad Araçatuba in de deelstaat São Paulo zijn drie mensen omgekomen, van wie één verdachte.

“Het enige waar ik aan kon denken is dat ik dood zou gaan”, vertelde een van de gijzelaars aan de Braziliaanse nieuwe site UOL. De man, die om veiligheidsredenen anoniem wilde blijven, zei dat een schutter met een geweer hem tegenhield toen hij op zijn motor door de straten reed.

Hoewel er al schoten door de stad klonken, was de man zich niet bewust van het gevaar. “Ik had commotie gehoord, maar ik dacht dat het vuurwerk was. Plots duwde een man me van mijn motor en zei dat ik moest stoppen. Eerst dacht ik dat het een politiecontrolepost was, maar toen zag ik dat het aanvallers waren,” vertelde man UOL.

Hij beschreef de overvallers als “agressief” en vastbesloten om hun gevangenen te intimideren. “Als ze iemand uit een raam zagen gluren, zouden ze in die richting schieten om iedereen bang te maken en ons te laten zien dat ze niet aan het spelen waren,” zei hij.

Een andere gijzelaar vertelde de Braziliaanse nieuwssite G1 hoe hij werd tegengehouden en als menselijk schild werd gebruikt. “Ze zeiden dat ik uit de auto moest stappen, ze scheurden mijn shirt aan flarden en gooiden mijn pet op de grond”, zei hij. “Ik werd op de motorkap van een auto gezet en hij zei: ‘Als je loslaat, als je jezelf probeert af te werpen, stop ik de auto en schiet ik je in het gezicht.’ Ik denk dat ik me nog nooit zo stevig aan iets heb vastgehouden als toen.” De gijzelaar beschreef hoe hij zich kon vasthouden terwijl de auto over verkeersdrempels en kuilen reed.

De moeder van een andere gijzelaar zei dat het een wonder was dat haar zoon het had overleefd. “Hij werd gedwongen op de motorkap van een van de auto’s te kruipen en kreeg te horen dat hij zich gewoon met zijn handen moest vasthouden. Hij viel bijna en stierf”, vertelde de moeder aan UOL. Ze zei ook dat de gijzelaars waren vrijgelaten in een landelijk gebied en dat het uren had geduurd om terug te lopen.De overval


Een groep van ongeveer 20 overvallers viel drie banken aan in Araçatuba, een stad met zo’n 200.000 inwoners, 575 km ten noordwesten van São Paulo. Ze slaagden erin in te breken in twee banken en beschadigden een derde in de vroege uren van maandag lokale tijd.

Het is nog niet duidelijk met hoeveel geld ze er vandoor zijn gegaan, maar functionarissen zeiden dat ze toegang hadden gekregen via de ondergrondse kluis in een van de banken.

De overvallers waren zwaar bewapend en hun overval lijkt zorgvuldig gepland te zijn. Ze sneden niet alleen de belangrijkste toegangswegen tot de stad af met brandende voertuigen, maar vielen ook het plaatselijke militaire politiebureau aan en plaatsten zo’n 40 explosieven op 20 verschillende locaties in de stad. De politie zegt dat de apparaten worden geactiveerd door sensoren op afstand.

Een ervan ontplofte toen een man voorbij fietste. Hij raakte zwaargewond en zijn beide voeten moesten worden geamputeerd.

Ze gebruikten ook drones om de politieactiviteiten tijdens en na de overval te volgen. De politie zei dat ze tot nu toe twee verdachten hadden gearresteerd en zeven van de voertuigen hadden gevonden die waren achtergelaten in een landelijk gebied buiten Araçatuba.