Home Suriname Orkaan Ida gegroeid tot gevaarlijke categorie 4 storm

Orkaan Ida gegroeid tot gevaarlijke categorie 4 storm

20
0
orkaan-ida-gegroeid-tot-gevaarlijke-categorie-4-storm

foto

Orkaan Ida blijft aan kracht toenemen. Er is kans dat het een categorie 5 storm wordt.


Orkaan Ida is vanochtend vroeg aangesterkt tot een storm van categorie 4. Het blijft snel aan kracht toenemen met aanhoudende winden van 245 km per uur, zegt het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC).

De storm bevindt zich 105 km ten zuiden van de monding van de Mississippi-rivier, zeiden NHC-voorspellers in een update vanmorgen. Ida zet zijn mars naar het noordwesten in de richting van Louisiana en de Golfkust met 40 km per uur voort.

De orkaan is snel in hevigheid toegenomen sinds hij vrijdag Cuba bereikte en dreigt een “extreem gevaarlijke grote orkaan” te worden wanneer hij zondagmiddag zijn geplande aanlanding langs de kust van Louisiana maakt.

Ida bereikte 56 km per uur in aanhoudende windsnelheid in slechts zes uur, zei het NHC. “Ida is klaar om verder te versterken en op basis van recente satellietbeelden lijkt het erop dat versterking op handen is.”

De buitenste banden van de storm vinden hun weg aan land over de Golfkust en hebben invloed op het zuidoosten van Louisiana, inclusief New Orleans. Een weerstation op Southwest Pass meldde aanhoudende wind van 97 km per uur en een windstoot tot 120 km per uur in de vroege ochtenduren.

Een orkaanwaarschuwing blijft van kracht van Intracoastal City, Louisiana, tot de monding van de Pearl River en omvat Lake Pontchartrain, Lake Maurepas en New Orleans. Ook dreigt er vandaag een levensbedreigende overstroming door stormvloeden in gebieden langs de kusten van Louisiana, Mississippi en Alabama.

Als Ida zoals voorspeld aan land komt in Louisiana, zou het de vierde orkaan zijn die de deelstaat teistert sinds afgelopen augustus en de derde grote orkaan van Louisiana in die tijdspanne. De aanlanding vandaag zou ook vallen op de 16e verjaardag van de binnenkomstvan orkaan Katrina aan de Golfkust, die leidde tot de dood van meer dan 1.800 mensen in de regio.

“29 augustus is hier een belangrijke datum in de geschiedenis”, vertelde Collin Arnold, directeur van het New Orleans Office of Homeland Security and Emergency Preparedness, zaterdag aan CNN. “Veel mensen herinneren zich wat er 16 jaar geleden gebeurde. Het is tijd om vanavond te gaan zitten en te zijn waar je moet zijn.”