Home Nederland Eerste tv-debat op spannend moment in Duitse campagne

Eerste tv-debat op spannend moment in Duitse campagne

22
0
eerste-tv-debat-op-spannend-moment-in-duitse-campagne

Het debat volgt op een week met veel bewegingen in de peilingen. Voor het eerst in jaren zien meerdere peilbureaus de sociaaldemocratische SPD met lijsttrekker Scholz aan kop. Dat mag een verrassing heten: analisten hadden eerder gerekend op een tweestrijd tussen de christendemocraten van afzwaaiend bondskanselier Merkel en de Groenen, maar bij die partijen hapert de campagne.

In twee peilingen die de afgelopen dagen zijn uitgevoerd heeft de SPD nu een kleine voorsprong op Laschets CDU/CSU-combinatie. In twee andere zijn ze even groot; één peiler ziet nog steeds een kleine voorsprong voor de christendemocraten. De Groenen zijn volgens alle peilingen de derde partij, al zijn de verschillen klein.

Vooral voor CDU-leider Armin Laschet verloopt de campagne vooralsnog dramatisch. Hij zakte de afgelopen weken steeds verder weg en is in sommige peilingen dus voorbijgestreefd. Veel kiezers vinden hem kleurloos en inhoudelijk niet overtuigend. Soms ongelukkige optredens na de watersnood in Noordrijn-Westfalen, de deelstaat waarvan hij ook premier is, hielpen ook niet.

Ook Baerbocks campagne verloopt moeizaam. Ze wordt achtervolgd door schandaaltjes en lijkt er vooralsnog niet in te slagen om grote groepen nieuwe kiezers aan te spreken. En waar na de watersnood Laschet (als deelstaatpremier) en Scholz (als minister van Financiën) veel in beeld waren, was Baerbock minder zichtbaar.

Scholz is nu de man die de wind mee heeft. Hij heeft het imago van een wat saaie bestuurder, maar dat lijkt veel kiezers aan het einde van het tijdperk-Merkel juist aan te spreken. In populariteitsmetingen laat hij Laschet en Baerbock ver achter zich.

Nog drie debatten

De Bondsdagverkiezingen zijn op 26 september. Voor die tijd zijn er nog twee tv-debatten met Laschet, Scholz en Baerbock; het volgende is op 12 september. Drie dagen voor de verkiezingen is er nog een debat met de lijsttrekkers van alle partijen in de Bondsdag; dan doen ook de leiders van de FDP, AfD en Die Linke mee.

De Duitse verkiezingen zijn ook voor Nederland (en de rest van Europa) van groot belang. Hoe dat zit, zie je in de video:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here