Home Suriname Suriname en Guyana’s gaan samen uitdagingen aanpakken

Suriname en Guyana’s gaan samen uitdagingen aanpakken

16
0
suriname-en-guyana’s-gaan-samen-uitdagingen-aanpakken

foto

Vlnr; Premier Mark Phillips (Guyana), brigadier-generaal Régis Colcombet (Frankrijk) en Defensieminister Krishna Mathoera (Suriname) zetten hun handtekening onder het samenwerkingsdocument. Op de achtergrond: de Franse ambassadeur Antoine Joly en generaal-majoor Xavier Buisson. (Foto: Min. Defensie)


Suriname, Guyana en Frans-Guyana staan voor dezelfde uitdagingen op het gebied van veiligheid, ongecontroleerd personenverkeer, klimaatdreigingen, de strijd tegen drugs en illegale goudwinning. De drie landen gaan hun uitdagingen samen aanpakken. Daartoe is een samenwerkingsovereenkomst getekend, common security masterplan.

Een van de afspraken is dat de gezamenlijke patrouilles op land, rivier en zee te vergroten. Door informatie-uitwisseling is het de bedoeling dat de landen tijdig kunnen optreden tegen verschillende bedreigingen. Het common security masterplan is een van de uitvloeisels van het bezoek van minister Krishna Mathoera van Defensie aan Frans-Guyana en haar participatie aan het eerste Guiana Shield Strategic Dialogue.

Namens Guyana tekende premier Mark Philips de overeenkomst, terwijl voor Frankrijk brigadier-generaal Régis Colcombet zijn handtekening plaatste onder het historisch document. “Alle drie landen hebben hun uitdagingen gepresenteerd en er is gesproken over hoe wij onze strategieën zodanig gaan formuleren dat ons territoir, onze natuurlijke hulpbronnen, maar bovenal onze mensen optimaal beschermen”, zegt minister Mathoera, die inmiddels terug is, aan haar persdienst. Ze benadrukt dat we leven in een wereld die erg onvoorspelbaar is en waar we heel erg met elkaar verbonden zijn. “Het is daarom belangrijk dat we onze middelen heel effectief en efficiënt inzetten bij de gezamenlijke strategische belangen.”