Home Suriname Personeel Bergendal legt werk neer; wil geen vaccinatiedwang

Personeel Bergendal legt werk neer; wil geen vaccinatiedwang

18
0
personeel-bergendal-legt-werk-neer;-wil-geen-vaccinatiedwang

Het personeel van de Bergendal Eco & Cultural River Resort in Brokopondo, heeft het werk neergelegd. De medewerkers willen al jaren een salarisverhoging. “Maar de aanleiding dat we nu staken is… ze hebben ons gezegd dat als we niet vaccineren, we onze servicepoints (60 procent van het salaris) niet gaan krijgen,” deelt Selenda Maabo van de actiegroep aan Starnieuws mee.

 “Servicepoint is het geld dat we erbij verdienen bij het servicen van gasten,” licht Maabo toe. “Wij moeten op dit moment het servicegeld van juli ontvangen. Maar nu willen ze dat we ons eerst moeten vaccineren. Anders krijgen we het geld niet. Dat kan niet. We worden al niet goed behandeld. Dus hebben we het werk neergelegd.”

Enkele documenten tonen aan dat het gemiddelde basissalaris SRD 1.788 is. Daarop worden er nog enkele inhoudingen gepleegd. Maabo: “Dus ze hebben SRD 1.500 voor ons gestort. Wat gaan we daarmee doen? Eigenlijk unu musu bel skowtu gi den man. Want den furu toch? We hebben gewerkt maar je wil niet betalen.”

De actievoerders willen ook een verhoging. “We moeten elke dag naar het werk, ook zondag en maandag maar we krijgen geen 200 procent voor die dagen,” geeft Maabo aan. “Dertien jaren werken sommigen van ons hier en we krijgen maar SRD 1.500. Is dat redelijk? Waarom? Is het omdat we boslandbewoners zijn?” 

“We willen onze servicepoint en een verhoging,” benadrukt Maabo nog eens. “Men moet ons ook niet dwingen om te vaccineren. We gaan wel vaccineren maar niet onder dwang. Als ze ons het geld niet geven gaan we morgen de weg barricaderen.” Maabo deelt mee dat er een vertegenwoordiging uit Paramaribo onderweg is om met de actievoerders te praten.