Home Suriname Afghanistan: Race tegen de klok om mensen te evacueren

Afghanistan: Race tegen de klok om mensen te evacueren

16
0
afghanistan:-race-tegen-de-klok-om-mensen-te-evacueren

foto

Evacués gaan aan boord van een Boeing C-17 Globemaster III tijdens een evacuatie op de internationale luchthaven Hamid Karzai in Kabul, Afghanistan. (Foto’s: Reuters)


Westerse landen spannen zich in om mensen uit Afghanistan te evacueren, maar erkennen tegelijkertijd dat veel Afghanen die tijdens twee decennia van oorlog hebben geholpen, achtergelaten zullen worden om een ​​onzeker lot onder de Taliban te ondergaan, wanneer buitenlandse troepen volgende week vertrekken. Hoewel de luchtbrug naar verwachting tot dinsdag zal duren, zei het Amerikaanse leger dat het zijn focus in de laatste twee dagen zou verleggen naar het evacueren van zijn eigen troepen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tegen het einde van de maand alle troepen uit de Zuid-Aziatische natie bevolen. Hij heeft verzoeken van Europese bondgenoten om meer tijd afgewezen, om mensen die NAVO-landen tijdens het conflict hebben geholpen, in veiligheid te brengen.

In de 10 dagen sinds de Taliban Kabul binnenvielen, hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten een van de grootste luchtevacuaties ooit opgezet, waarbij meer dan 88.000 mensen uit het land zijn gebracht, waaronder 19.000 in de afgelopen 24 uur. Het Amerikaanse leger zegt dat vliegtuigen het equivalent van elke 39 minuten, opstijgen.

Biden, die een terugtrekking uitvoert waarover onderhandeld was door zijn voorganger, Donald Trump, zei dat de Amerikaanse troepen in Afghanistan steeds groter gevaar liepen als ze bleven. Het Witte Huis zei dat Biden woensdag werd geïnformeerd over noodplannen voor de evacuatie van Afghanistan en over de dreiging van de militante groep ISIS-K.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de veiligheidssituatie in Afghanistan onstabiel blijft, met een “grote dreiging van een terroristische aanslag”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zei dat sinds half augustus minstens 4.500 Amerikaanse burgers en hun families uit Afghanistan zijn geëvacueerd, en dat het ministerie van Buitenlandse Zaken contact heeft opgenomen met ongeveer 1.500 die daar zijn achtergebleven.

Blinken vertelde op een persconferentie in Washington dat er geen deadline was voor de inspanningen om mensen te helpen die willen vertrekken, zowel Amerikanen als anderen, en dat het zou doorgaan “zo lang als nodig is”.

De Taliban hebben gezegd dat buitenlandse troepen voor het einde van de maand weg moeten zijn. Ze hebben Afghanen aangemoedigd om te blijven, terwijl ze zeggen dat degenen met toestemming om te vertrekken, dit nog steeds mogen doen zodra de commerciële vluchten worden hervat, nadat de buitenlandse troepen zijn vertrokken.

Verschillende Europese bondgenoten van Washington zeggen dat ze geen tijd meer hebben om alle duizenden Afghanen te redden die hun troepen en hun diplomatieke en hulpinspanningen hebben geholpen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, zei dat de deadline voor het evacueren van mensen tot de laatste minuut van de maand was. Frankrijk zei dat het de evacuaties zo lang mogelijk zou voortzetten, maar dat het waarschijnlijk de komende uren of dagen zou eindigen. Bondskanselier Angela Merkel zei dat Duitsland zal proberen de Afghanen te helpen, zelfs nadat de deadline is verstreken.