Home Suriname Sociale advocatuur wil verhoging vergoeding rechtsbijstand

Sociale advocatuur wil verhoging vergoeding rechtsbijstand

29
0
sociale-advocatuur-wil-verhoging-vergoeding-rechtsbijstand

foto


De advocaten, die kosteloze strafzaken doen, kijken ook uit naar de verhoging van hun vergoeding. Momenteel kunnen zij na de afronding van een strafzaak SRD 500 declareren. Zij ontvangen SRD 0,55 per verreden kilometer indien zij een bezoek aan het cellenhuis brengen.

“Deze bedragen zijn een belediging voor de advocatuur”, constateert advocaat Irene Lalji. Zij zegt aan Starnieuws dat SRD 500 en SRD 0,55 heel karig zijn in vergelijking met de uren die advocaten in de rechtszaal moeten doorbrengen, de devaluatie en verhoging van de benzineprijzen. Naar haar mening moet niet alleen gekeken worden naar de verhoging voor delen van de rechterlijke macht, maar ook naar de sociale advocatuur.

Het grootste deel van de verdachten valt onder de sociale rechtsbijstand. Deze groep vraagt naar kosteloze rechtsbijstand. “Wil je praten over een goede rechtspleging in strafzaken, dan is het van belang dat een verdachte rechtsbijstand geniet. Het wordt tijd dat gekeken wordt naar de verhoging van de vergoeding voor deze advocaten.” Er zijn weinig advocaten die toegevoegde zaken willen doen vanwege de lage vergoeding. Lalji zegt dat indien gesproken wordt over een gedegen rechtsbijstand, dan moet die in de praktijk tot uiting komen.

Bij kosteloze rechtsbijstand worden bepaalde wettelijke mogelijkheden niet benut terwijl bij een betalende advocaat dat wel geschied. Daarbij onderstreept Lalji dat verzoeken op basis van artikel 54a en 61 van het Wetboek van Strafvordering bij kosteloze rechtsbijstand niet op de juiste wijze worden benut omdat voor alles tijd en geld nodig is. Bij een betalende advocaat gebeurt dat wel. “Je krijgt een scheve ongelijkheid tussen verdachten die wel een advocaat kunnen betalen en zij die het niet kunnen.”