Home Suriname President ontvangt Ravaksur maandag over eisenpakket

President ontvangt Ravaksur maandag over eisenpakket

31
0
president-ontvangt-ravaksur-maandag-over-eisenpakket

foto


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) wordt maandag ontvangen door president Chan Santokhi. Ravaksur had de regering een ultimatum van een week gegeven, dat maandag verloopt. Er is een eisenpakket ingediend bij de regering waarover er onderhandeld moet worden.

Starnieuws verneemt dat Ravaksur zaterdag bijeenkomt om de bespreking met de regering voor te bereiden. Ravaksur heeft het voortouw genomen voor gesprekken met de regering, waarbij ook andere bonden zijn betrokken. Zij hebben ook hun bijdrage geleverd.

Ravaksur heeft een fiks eisenpakket ingediend, waarbij ook gevraagd is om een loonronde van 85% aan alle landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden. Deze eis is gebaseerd op een inflatiecorrectie van 75% over de periode januari 2020 tot en met april 2021 en een koopkrachtversterking van 10%. De ingangsdatum van de loonronde moet gesteld worden 1 januari 2021.

Het minimumloon moet worden vastgesteld op SRD 16.30. Er moeten belastingverlichtende maatregelen komen. Aangedrongen wordt om de verhoging van de omzetbelasting, die in oktober ingaat, aan te houden. Een van de eisen is ook het bijstellen van de pensioenen van de landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden alsook de pensioenen van gepensioneerden van parastatalen die bij het Pensioenfonds Suriname zijn aangesloten.

C-47 wil dat het eisenpakket aangevuld wordt met target voor importen van consumptiegoederen. 90% van de consumptiegoederen wordt geïmporteerd. Er wordt teveel geïmporteerd in vergelijking met de inkomsten van het land. Doordat er ruimte ontstaat, voor import vervangende productie, kan het klein ondernemerschap middels speciale programma’s sterk worden gestimuleerd, meent C-47.