Home Suriname PALU-voorzitter: Wat kan je de regering nog toevertrouwen?

PALU-voorzitter: Wat kan je de regering nog toevertrouwen?

16
0
palu-voorzitter:-wat-kan-je-de-regering-nog-toevertrouwen?

foto


De regering zou zich erom moeten schamen, zo ronduit slecht als de resultaten van het recente officiële bezoek aan Guyana zijn, vindt PALU-voorzitter Jim Hok. “En dat ongemakkelijke gevoel wordt alleen maar erger als we bedenken dat de Guyanezen dat waarschijnlijk ook weten en ons zitten uit te lachen. En intussen vertellen onze president en zijn delegatie trots over de successen van het bezoek. Welke ongelukken staan het land nog meer te wachten, straks bij het bezoek aan de demissionaire regering in Den Haag? En de expo in Dubai?

Binnen een jaar zal een studie af zijn om uit (Guyanees) gas, energie op te wekken waarmee bauxiet tot aluinaarde zal worden omgezet. Het gasoverschot zal aan Brazilië worden verkocht. “Wiens bauxiet, is niet duidelijk geworden. Wie heeft dit allemaal uitgedacht, dat er aluinaarde gemaakt moet worden? Zit de winst van benutten van een energieoverschot overigens niet juist in het maken van aluminium? Het produceren van aluinaarde kost toch vele malen minder energie? En wie heeft uitgezocht of de wereld zit te wachten op meer aluinaarde of meer aluminium? Of is dit weer een van die losse flodders?”, stelt Hok.

Suriname zal enkele tonnen zaaizaad kopen van Guyanese rijst. “Zoals het er nu naar uitziet kunnen we gerust ervan uitgaan dat dit geen jaarlijks terugkerend gebeuren zal zijn. Afgezien van het feit dat Guyanees zaaizaad al illegaal wordt gebruikt”, vraagt de PALU zich af. “Hoe het zit met ondersteuning van onze eigen ADRON voor de ontwikkeling van nieuwe rijstrassen? Of is ADRON al afgeschreven en gaan we ons verder afhankelijk maken van Guyanees zaaizaad? In wiens voordeel?”

Vervolgens gaat Suriname 150 Guyanese vissers accommoderen. “We zullen dit onderdeel laten voor de lokale vissers die zich hierover al aan het roeren zijn. Maar waarom lijkt het alsof de regering zich uitslooft om Guyana van dienst te zijn? En dan gaan we Guyana helpen met een project om het hele Caribisch Gebied van kippenvlees te voorzien. Maar we hebben al genoeg problemen om in onze eigen behoefte te voorzien. Anders gezegd, de lamme zal de blinde leiden. Maar als het project toch iets zal opleveren, wie zal daarvan profiteren? Waar zullen de jobs ontstaan? Waar zal er belasting worden betaald waardoor de plaatselijke overheid meer inkomsten heeft?”

President Santokhi drukt het Surinaamse bedrijfsleven op het hart om de kansen te grijpen om in Guyana te investeren. Volgens de Guyanese minister van Financiën heeft het buurland zelfs bepaalde belastingen laten vallen om meer investeerders te trekken. “Dat individuele bedrijven daar voordeel aan zullen hebben, spreekt voor zich. Maar Suriname heeft die investeringen toch minstens net zo hard nodig. We willen de werkgelegenheid toch hier hebben en de belastinginkomsten voor onze overheid? En denkt onze president misschien dat de dollars die het Surinaamse bedrijf in Guyana verdient, dat die dollars naar Suriname zullen komen? Vanwaar dan dat enthousiasme om Surinaamse bedrijven aan te zetten om in Guyana te investeren?” Volgens de PALU-voorzitter zou het toch beter zijn om in Suriname het investeringsklimaat te verbeteren, zodat de banen hier in Suriname kunnen ontstaan?

Wat zullen de Guyanezen volgens de politicus blij zijn met de toezegging dat Suriname ze gaat helpen met het ordenen van de transportsector en het betalingsverkeer. Zowel de transportsector als het betalingsverkeer in Suriname zelf zijn juist dringend toe aan zeer ingrijpende verbeteringen. Wat ga je daar dan zoeken, maak toch zelf eerst je eigen huiswerk!

Tussen neus en lippen door maakt de president nog de opmerking dat buitenlandse bedrijven al begonnen zijn om grote lappen grond in Nickerie op te kopen, omdat zij inspelen op de komende ontwikkelingen. “En hij zegt het bijna alsof het iets vanzelfsprekends is, alsof het iets positiefs is. Maar is dat wel zo positief, president? Moeten we niet onze wetgeving alsnog aanpassen om in elk geval zulke strategisch gelegen gronden vast te kunnen houden? Voordat we het weten is er straks geen stukje grond nog beschikbaar voor een ontwikkeling die wij als land zelf tot stand willen brengen buiten de brug en de olie om?”

En ten slotte nog Tigri, het stuk Surinaams gebied dat Guyana bezet houdt. “Suriname heeft nog niet kenbaar gemaakt dat we Tigri terug willen. Het klinkt haast onvoorstelbaar. Voorlopig gaan subcommissie historische documenten uitwisselen. Al met al moet iemand nog komen uitleggen waarin het succes van dit Staatsbezoek moet worden gezocht. Het bezoek is duidelijk erg slecht voorbereid, waardoor de verdiensten voor Suriname ook zoek zijn. Wij vragen ons bij de PALU echt af voor welke boodschap je deze regering nog ergens naar toe kan sturen. Wat moet het straks worden in Den Haag, waarbij Suriname ook nog heeft staan dwingen om op bezoek te mogen gaan bij een demissionaire regering die formeel dus geen nieuwe afspraken mag maken? Vanwaar die haast”, vraagt PALU-voorzitter Jim Hok zich in gemoede af. “Blijf toch gewoon thuis, president!”