Home Nederland Oud-dictator Habré van Tsjaad overleden

Oud-dictator Habré van Tsjaad overleden

22
0
oud-dictator-habre-van-tsjaad-overleden

De Tsjadische oud-dictator Hissène Habré is op 79-jarige leeftijd overleden in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Hij zat daar een levenslange gevangenisstraf uit voor het martelen en doden van duizenden politieke tegenstanders.

Tussen 1982 en 1990 oefende Habré een terreurbewind uit in het Centraal-Afrikaanse land. Hij werd de Pinochet van Afrika genoemd, een verwijzing naar de Chileense dictator met veel bloed aan zijn handen.

Habré kreeg in zijn jaren aan de macht veel militaire en financiële steun van de Verenigde Staten en Frankrijk, die daarmee probeerden om de expansiedrift van de Libische leider Kadhafi een halt toe te roepen.

President Habré van Tsjaad in de hoofdstad Ndjamena in 1983 AFP

Nadat Habré was afgezet, vluchtte hij naar Senegal. Jarenlang probeerden nabestaanden en slachtoffers van zijn regime gerechtigheid te krijgen, maar het duurde tot 2015 voordat Habré werd aangehouden. Een jaar later werd hij veroordeeld.

De zaak was uniek, omdat voor het eerst dat een voormalig staatshoofd door een Afrikaanse rechter werd veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid.

Habré werd vorige week ziek, volgens lokale media was hij besmet geraakt met het coronavirus. Hij overleed in het ziekenhuis waar hij voor die infectie werd behandeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here