Home Suriname Massa weggebleven; 1:6 zal plan B in uitvoering brengen

Massa weggebleven; 1:6 zal plan B in uitvoering brengen

19
0
massa-weggebleven;-1:6-zal-plan-b-in-uitvoering-brengen

foto

Mensen zoeken verkoeling onder de bomen. Een paar honderd mensen waren op de been, maar de massa is weggebleven. (Foto’s: RenĂ© Gompers)


De leiders van Samenwerking 1:6 is niet tevreden met de opkomst. De organisatie gaat nu plan B inzetten. “Dit is het begin, we komen terug”, zegt vakbondsleider Michael Sallons. Niet alle aangesloten vakorganisaties hebben hard genoeg gewerkt in het veld. Het was erg moeilijk voor de vakbondsleiders om hun toespraken te houden, omdat veel mensen niet wilden luisteren. Assembleelid Edward Belfort (ABOP) was ook ter plekke. Hij heeft president Chan Santokhi opgeroepen om af te treden. Volgens Belfort heeft de regering in een jaar tijd bewezen het land niet te kunnen regeren.

Vakbondsleider Imro Edam vindt dat politiek het land in de afgrond heeft gestort. Dit is vanaf 1975 het geval. “Politiek moet oprotten, want het volk pienaart”. Hij voert aan dat de regering heeft opgeroepen om het pad van dialoog niet te verlaten. 1:6 wil geen ellenlange gesprekken voeren, maar wil resultaten zien. De groep is de vorige week ontvangen door de president. Sallons deelt mee dat gevraagd is om een lijst van namen in te dienen want dan zullen de mensen een stuk grond krijgen. Hij merkt op dat geen enkele lijst wordt ingediend, want ook al zouden mensen grond krijgen, ze hebben geen geld om het verder te ontwikkelen.

“Een deel van Suriname is hier, maar dit is geen Suriname”, merken Edam en Sallons op. Er zal voor een andere strategie worden gekozen. Intussen zal het veldwerk verder gedaan worden. De volgende keer moet de massa op de been komen. Als de regering niet wil dat grote groepen op straat komen, dan moeten de eisen worden ingewilligd, meent 1:6.

Assembleelid Edward Belfort vindt dat de regering moet aftreden.

Belfort zegt dat hij uit vrije wil naar Kerkplein is gekomen. Hij vertegenwoordigt het volk. Hij maakt zich niet druk om partijdiscipline, want ook al plaatst een politieke organisatie kandidaten op de lijst, maar het volk stemt. De politicus merkt op dat Santokhi had beloofd dat de governmenttake zou worden afgeschaft, de koers zou omlaag gaan, het volk zou het beter hebben. Geen van deze zaken die beloofd waren, zijn gerealiseerd. “Tigri Barba zegt, yu no man set’ en. Geef het mandaat terug aan het volk.