Home Suriname Harris: VS richt zich uitzonderlijk op evacuaties Afghanistan

Harris: VS richt zich uitzonderlijk op evacuaties Afghanistan

15
0
harris:-vs-richt-zich-uitzonderlijk-op-evacuaties-afghanistan

foto

Vicepresident Kamala Harris: ‘Er zal genoeg tijd zijn om na te gaan wat is gebeurd in Afghanistan.’ (Foto:AFP)


De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zegt dat de VS “uitzonderlijk gefocust” blijft op de lopende evacuaties in Afghanistan. Ze heeft eraan toegevoegd dat er later tijd zal zijn om te evalueren hoe de uitvoering van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen de chaotische situatie op de grond heeft beïnvloed.Harris heeft de opmerkingen maandag, vandaag, gemaakt in Singapore tijdens een reis door Azië dat ook een tussenstop in Vietnam omvat om de banden met regionale partners te versterken. De strategie maakt deel uit van de bredere prioriteit van Washington op het gebied van buitenlands beleid om de groeiende economische en veiligheidsinvloed van China tegen te gaan.

“Er zal voldoende tijd zijn om te analyseren wat er is gebeurd en wat er heeft plaatsgevonden in de context van de terugtrekking uit Afghanistan”, zei Harris tijdens een gezamenlijke persconferentie met de premier van Singapore, Lee Hsien Loong. “Maar op dit moment zijn we in het bijzonder gericht op het evacueren van Amerikaanse burgers, Afghanen die met ons hebben gewerkt en Afghanen die kwetsbaar zijn, inclusief vrouwen en kinderen, en dat is onze enige focus op dit moment”, zei Harris.

Lee, van zijn kant, voegde eraan toe dat Singapore transportvliegtuigen had aangeboden om te helpen bij evacuaties. “We hopen dat Afghanistan niet opnieuw een epicentrum voor terrorisme wordt”, zei hij.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in binnen- en buitenland kritiek gekregen op zijn aanpak van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen en het warrige evacuatieproces na de Taliban-overname.

Terwijl Harris’ reis werd aangekondigd vóór het grootste deel van het razendsnelle offensief van de Taliban, waarbij de gewapende groep Kabul op 15 augustus innam, heeft de situatie een nieuwe dynamiek aan haar reis toegevoegd, waardoor Harris de Aziatische bondgenoten gerust kon stellen dat de VS een betrouwbare partner blijft.

Hoewel Singapore geen bondgenoot van het Amerikaanse verdrag is, blijft het een van zijn sterkste veiligheidspartners in de regio met diepe handelsbetrekkingen, terwijl het ook probeert zijn relatie met China in evenwicht te brengen. Het land is de thuisbasis van de grootste haven van Zuidoost-Azië en ondersteunt de voortdurende vrije navigatie in het gebied, waar China steeds assertiever wordt.

“Ik heb tijdens onze ontmoeting nogmaals bevestigd dat de Verenigde Staten zich inzet om met onze bondgenoten en partners rond de Indo-Pacific samen te werken om de op regels gebaseerde internationale orde en vrijheid van navigatie te handhaven, ook in de Zuid-Chinese Zee”, zei Harris, verwijzend naar de betwiste strategische waterweg die het onderwerp is van concurrerende claims van China, Vietnam, de Filippijnen, Taiwan, Maleisië en Brunei.

Lee zei dat de perceptie van de Amerikaanse vastberadenheid en toewijding aan de regio zal worden bepaald door “wat de VS in de toekomst doet, hoe het zichzelf herpositioneert in de regio, hoe het zijn brede scala aan vrienden, partners en bondgenoten betrekt”.