Home Suriname Broer en zus Ori krijgen elk een leerstoel

Broer en zus Ori krijgen elk een leerstoel

15
0
broer-en-zus-ori-krijgen-elk-een-leerstoel

foto


Broer en zus Ori houden woensdagmiddag elk een oratie in de Centrum Kerk. De Faculteit der Technologische Wetenschappen stelt de leerstoel ‘Agrarische Productie met de nadruk op Klimaatslimme Landbouw’ in. Deze zal worden bekleed door Lydia Ori. Haar oratie is getiteld ‘Klimaatbewust georganiseerde landbouwsystemen: de toekomst voor voedselzekerheid’. De tweede oratie zal door jongere broer Henry Ori worden gehouden. Zijn oratie is getiteld: “Wat is onderwijs ons werkelijk waard? Naar een proactief onderwijsbeleid’. Hij zal de leerstoel ‘Onderwijskunde met betrekking tot Onderwijsbeleid en Onderwijsinnovatie’ aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen bekleden.

De Faculteit der Technologische Wetenschappen had als voorloper de Natuur-technische en de Technische Faculteit die in 1980 ingesteld werden. De faculteit der Natuur-technische Wetenschappen herbergde de studierichtingen plantaardige en dierlijke productie, landontwikkeling en delfstoffenproductie. De Faculteit der Technische wetenschappen omvatte de studierichtingen bouwkunde, weg- en waterbouwkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. In 1986 zijn de studierichtingen van deze twee faculteiten opgegaan in de Faculteit der Technologische Wetenschappen. De eerste leerstoel aan de Faculteit der Technologische Wetenschappen is in 1991 ingesteld. Lydia Ori wordt de eerste vrouwelijke hoogleraar van deze faculteit.

De voorloper van de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen, de sociaal-economische faculteit, is in 1975 ingesteld en had een sociale en economische studierichting op doctoraal en licentiaatsniveau. In 1986 zijn de studierichtingen van deze faculteit opgegaan in de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen, waarin ook de studierichtingen Rechten en Public Administration opgenomen waren. De eerste leerstoel aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen is in 1992 ingesteld. Het wordt de derde keer dat er aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen een leerstoel ingesteld wordt.