Home Suriname Biza start verkiezingsproces op met infosessie dc’s

Biza start verkiezingsproces op met infosessie dc’s

20
0
biza-start-verkiezingsproces-op-met-infosessie-dc’s

foto

Eerste info-sessie voor districtscommissariaten is zaterdag gehouden in het Lalla Rookh gebouw. De dc’s worden in een vroeg stadium ingelicht over het verkiezingsproces. (Foto: Biza)


Districtscommissarissen (dc’s) worden in een vroeg stadium geïnformeerd over hun taken en plichten tijdens de verkiezingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) is zaterdag in het Lalla Rookh gebouw begonnen met informatiesessies. Tijdens deze eerste infosessie zijn de districten Paramaribo, Wanica, Saramacca, Coronie, Para en Commewijne aan bod gekomen. Vanwege de Covid maatregelen zijn de dc’s in twee groepen opgesplitst, waarbij de districten Sipaliwini, Marowijne, Nickerie en Brokopondo komende zaterdag aan de beurt zijn.

“Kennis is macht, kennis delen daarin zit kracht”, is de lijfspreuk van Biza directeur Nasier Eskak. Succesvolle verkiezingen zijn het gevolg van goed samenwerken, stipt hij aan. Bij deze infosessie heeft de directeur tijdens zijn presentatie de nadruk gelegd op de wettelijke taakstelling van het ministerie en de verkiezing werkstructuur met verschillende actoren. Deze zijn de interne werkgroepen, interdepartementale commissies, de Beleidscommissie, het Onafhankelijk Kiesbureau, het Centraal Hoofdstembureau en de hoofdstembureaus en stembureaus.

Minister Bronto Somohardjo onderstreept de noodzaak tot vroege voorbereiding zodat alle betrokkenen weten wat van ze verwacht worden. Hierdoor is iedereen goed voorbereid op de verantwoordelijkheden, taken en plichten, meldt Biza. De dc’s hebben met behulp van hun staf, presentaties verzorgd over de knelpunten van de afgelopen verkiezingen en de bedreigingen en kansen bij de komende verkiezingen van 2025. In de meeste presentaties zijn de Covid-19 pandemie en beperkte financiële middelen als obstakels aangehaald. De dc’s hebben aanbevelingen gedaan over verbetering van de samenwerking. 

Op 4 en 11 september wordt de tweede infosessie met de Districtscommissarissen gehouden. Daarbij zullen de volgende onderwerpen worden belicht: de werkzaamheden van de dc als hoogste autoriteit in het kiesdistrict en het hoofdstembureau als verkiezingsorgaan. Ook zal de verkiezingscyclus met de pre-electorale, electorale en postelectorale fasen en de daaraan gekoppelde activiteiten worden behandeld.