Home Nederland Wekdienst 22/8: Orkaan Henri aan land in VS • Merkel bezoekt Oekraïne

Wekdienst 22/8: Orkaan Henri aan land in VS • Merkel bezoekt Oekraïne

21
0
wekdienst-22/8:-orkaan-henri-aan-land-in-vs-•-merkel-bezoekt-oekraine

Goedemorgen! Opnieuw zullen vanaf de luchthaven van Kabul evacuatievluchten vertrekken naar Nederland en in het noordoosten van de VS maakt de bevolking zich op voor de komst van orkaan Henri.

Het wordt een wisselvallige dag met geregeld buien en vooral in het noorden veel regen, maar in het zuiden schijnt ook af en toe de zon. Het is aan de koele kant bij maxima rond 20 graden. De komende dagen wordt het weerbeeld een stuk vriendelijker met geregeld zon en overwegend droog weer. Overdag is het ongeveer 22 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Duitse bondskanselier Angela Merkel is op bezoek in Oekraïne. Op de agenda staat onder meer een gesprek met president Vladimir Zelenski in hoofdstad Kiev. Het wordt waarschijnlijk het laatste officiële bezoek van Merkel aan Oekraïne; ze stopt na de verkiezingen in september als bondskanselier.
  • In de VS komt waarschijnlijk orkaan Henri aan land in New York en New England, een regio in het noordoosten van het land. Gouverneur Cuomo van New York heeft de noodtoestand uitgeroepen voor delen van zijn staat.
  • Ajax en Feyenoord spelen hun tweede wedstrijd in de eredivisie. De Amsterdammers gaan op bezoek bij FC Twente (12.15 uur). Feyenoord ontvangt Go Ahead Eagles in de Kuip om 14.30 uur. Om 16.45 uur speelt Willem II een uitwedstrijd in Arnhem bij Vitesse. Allemaal te volgen in het liveblog van NOS Sport.

Wat heb je gemist?

De VS vreest voor aanslagen van de terroristische groepering IS op wegen naar de luchthaven van Kabul. Het Amerikaanse leger werkt daarom aan alternatieve routes naar het Afghaanse vliegveld.

Terroristen zouden geen concreet dreigement hebben geuit, maar bronnen binnen de overheid zeggen dat de er een grote mogelijkheid is dat de IS aanslagen wil plegen.

Amerika en Duitsland waarschuwden hun burgers gisteren om niet op eigen houtje naar het vliegveld te gaan, omdat de reis er naar toe gevaarlijk kan zijn. Bovendien zijn de omstandigheden op de luchthaven nog steeds schrijnend, met duizenden mensen die hopen mee te kunnen met een evacuatievliegtuig.

Ander nieuws uit de nacht

  • Politie voorkomt confrontatie voetbalfans in Deventer: de politie kreeg lucht van de plannen van PEC-aanhangers en hield hun bus tegen. De harde kern van PEC wilde naar een sportpark in Deventer rijden waar supporters van Go Ahead een toernooi hielden. Volgens de politie waren ze uit op een confrontatie.
  • Prinses Marie van Liechtenstein overleden: de 81-jarige echtgenote van staatshoofd Hans Adam II werd woensdag opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een beroerte had gehad. Ze stierf gisteren in het bijzijn van haar man en vier kinderen.
  • Weer avondklok op Aruba: de coronabesmettingen op het eiland stijgen rap. Steeds meer coronapatiënten moeten worden opgenomen, maar de ziekenhuizen hebben niet genoeg gekwalificeerd personeel om hen op te vangen.

En dan nog even dit:

Sri Lanka voert nieuwe regels in om olifanten te beschermen. In het land leven zo’n 200 getemde olifanten, vaak bij hun rijke eigenaren. Ze worden als huisdier gehouden, ingezet als lastdier of gebruikt om toeristen rond te rijden.

De grote zoogdieren krijgen onder meer het recht om dagelijks 2,5 uur te badderen. Langer dan vier uur per dag werken is niet meer toegestaan en ook mogen er niet meer dan vier mensen tegelijk op de rug van een olifant. Die passagiers mogen daarbij ook niet onder invloed zijn van drank of drugs.

Eigenaren moeten een legitimatiebewijs van hun olifant kunnen laten zien en zorgen dat het dier elk half jaar door een dierenarts wordt gezien.

Olifant met begeleider in de hoofdstad van Sri Lanka AFP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here