Home Suriname Restanten orkaan Grace blijven gevaarlijk

Restanten orkaan Grace blijven gevaarlijk

15
0
restanten-orkaan-grace-blijven-gevaarlijk

foto

Een vrouw ruimt het puin uit haar keuken op nadat een deel van haar huis was beschadigd door winden die orkaan Grace meebracht in Tecolutia, in de Mexicaanse deelstaat Veracruz. (Beeld: CNN)


Overblijfselen van orkaan Grace, die Mexico zaterdagochtend als een orkaan van categorie 3 teisterde, kunnen volgens het National Hurricane Center plotselinge overstromingen en modderstromen naar het centrale deel van het land brengen. Ten minste acht mensen zijn dood en zijn nog eens drie vermist door de storm, die aan land kwam aan de Golfkust van Mexico met maximale aanhoudende wind van ten minste 193 km per uur.

Zeven van de overledenen komen uit Xalapa en één uit Poza Rica, in de Mexicaanse deelstaat Veracruz. Zes van de slachtoffers komen uit dezelfde familie, zei gouverneur Cuitlahuac Garcia Jimenez van Veracruz tijdens een persconferentie. Nadat ze aan land was gekomen, werd Grace gedegradeerd tot een tropische storm, zei de Mexicaanse Nationale Meteorologiedienst. Hevige regenval zal het hele weekend het risico van plotselinge overstromingen en modderstromen met zich meebrengen, aldus het centrum.

Veracruz, Puebla, Tlaxcala, Hidalgo, het noorden van Querétaro en het oosten van San Luis Potosí kunnen gedurende het weekend aanzienlijke vloedstromen en stedelijke overstromingen en modderstromen zien. Die gebieden kunnen tot en met zondag 15 tot 30 cm regen krijgen met geïsoleerde totalen tot 45cm, aldus het orkaancentrum.

Volgens CNN-meteoroloog Robert Shackelford zullen de overblijfselen van de storm naar de Stille Oceaan gaan. Er is een kans van 80% op herontwikkeling in de komende 48 uur, maar het is onwaarschijnlijk dat dit een significant effect zal hebben op het land, aangezien het systeem 16-24 km per uur van de kust van Mexico zal bewegen.

Twee keer aan land

Grace was vóór zaterdag al een keer aan land gekomen in Mexico en wurmde zich donderdag door het schiereiland Yucatan als een orkaan van categorie 1 met aanhoudende winden van 129 km per uur voordat ze afzwakte tot een tropische storm. De storm kruiste de Golf van Mexico en herwon orkaankracht voordat hij voor de tweede keer aan land kwam.

De oostkust van Yucatán, inclusief Cancun, Cozumel en Punta Herrero, kreeg voor de aankomst van Grace te maken met orkaanwaarschuwingen toen het naar het westen trok, sterker werd en Jamaica en de Kaaimaneilanden bestormde. Eerder passeerde Grace Haïti, dat herstellende is van een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, waarbij meer dan 2.000 mensen omkwamen. Volgens UNICEF werden ongeveer 1,2 miljoen mensen, waaronder 540.000 kinderen, getroffen door de aardbeving.