Home Suriname Regering wil met Guyana optrekken; grote investeringen

Regering wil met Guyana optrekken; grote investeringen

19
0
regering-wil-met-guyana-optrekken;-grote-investeringen

foto

President Chan Santokhi gaat bij terugkeer uit Guyana in op de bereikte resultaten. (Foto’s: René Gompers)


De overheid is voornemens om de komende tijden grote investeringen te doen en met buurland Guyana op te trekken. Intussen zijn er op regeringsniveau afspraken gemaakt om Guyana tegemoet te komen. Zo gaat Suriname de buren ondersteunen met een project om heel het Caribisch gebied van kippenvlees te voorzien. Uit het buurland zullen enkele tonnen zaaizaad gekocht worden om rijst te kunnen planten voor de export. De overheid gaat Guyanese vissers accommoderen om te blijven vissen in Surinaamse wateren. President Chan Santokhi hoopt dat het bedrijfsleven ook flink gaat investeren.

Samenwerking, gezamenlijk optreden, en ‘joint local content’ (alle goederen, diensten en faciliteiten vanbeide landen die nodig zijn voor de olie- en gas industrie) zijn de begrippen die telkenmale zijn benadrukt op de persconferentie op ‘Zanderij’ na het staatsbezoek aan Guyana. De ontwikkelingen die de olie-industrie in het buurland teweegbrengt, zijn groots en gaan in een sneltreinvaart. Er zijn afspraken gemaakt dat de twee buurlanden voortaan als een eenheid optrekken. Voor Suriname zijn er grote kansen, hebben Santokhi en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven aangegeven. Op de persconferentie is vooral uitgelegd wat Suriname voor Guyana de komende tijd gaat doen op verschillende gebieden.

Suriname komt onder andere in met een regionale markt en een internationaal vliegveld in Nickerie. In Nickerie komt ook de basis van de gasindustrie waarbij gas uit Guyana en Suriname verwerkt zal worden. Met het gas zal onder andere bauxiet uit beide landen verwerkt worden. Suriname gaat ook helpen om het betalingsverkeer tussen beide landen te verbeteren. Ook zal met Guyana gewerkt worden aan het verbeteren van het personen- en goederenverkeer totdat het aan Europese standaarden voldoet. Beide landen gaan samenwerken om de ‘joint local content’ gestalte te geven; al die goederen, diensten en faciliteiten die voor de olie- en gas industrie nodig zijn, zullen gezamenlijk aangeboden of opgezet worden.  

Santokhi deelt mee dat binnen vier weken bepaald moet zijn wat de juiste hoogte zal zijn van de brug die over de Corantijnrivier moet komen. Met de nieuwe plannen voor een gasindustrie moet nu vastgesteld worden wat voor schepen onder de brug gaan varen. Santokhi richt zich tot het bedrijfsleven: “Hopelijk dat jullie pro actief gaan optreden nu. Hopelijk dat jullie ready zullen zijn wanneer de brug daar gaat komen. Met voldoende plannen om een stedenbouwkundige ontwikkeling te brengen aan beide kanten van de brug. Met business…met duty free… dat als we gaan voor die industriële ontwikkeling de private sector ready is.” Hij deelt mee dat in Nickerie buitenlandse bedrijven al grote lappen grond opkopen.

Surinaamse rijstboeren kunnen nu, hoewel het verboden is, vrijelijk Guyanees zaaizaad kopen. Dat is overeengekomen tijdens het staatsbezoek. De rijstboeren klaagden dat de Surinaamse rijst niet goed genoeg is voor export. Met de Guyanese varianten hopen ze weer te kunnen exporteren. Een aantal Surinaamse rijstboeren plant al jaren rijst met Guyanees zaaizaad.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) deelt mee dat de overheid gaat regelen dat Guyanese vissers, die op doorverkochte vergunningen werken, kunnen blijven vissen in Surinaamse wateren. Dit kan via een staatsbedrijf. Volgens Guyana gaat het om ongeveer 150 vissers, die nu via een stroman vissen in de Surinaamse wateren. Surinaamse vissers zijn hier niet  gelukkig mee.  De visgronden zijn al overbevist waardoor de sector over de kop kan gaan.

De LVV- minister deelt ook mee dat Suriname het buurland gaat ondersteunen met een groots pluimveeproject. De Guyanezen draaien proefprojecten met het planten van mais en soya. Sewdien: “De eerste aanplanten zijn al in de grond. Het gaat heel goed. Op basis daarvan hebben ze een plan gemaakt dat we binnen drie tot vijf jaren heel Caricom van kippenvlees gaan voorzien. Er zijn afspraken dat Suriname in dat geheel in samenwerking met Guyana meelift. We moeten wel onze huiswerk maken. Maar ons streven is om gezamenlijk het overig deel van de Caricom van pluimvee te voorzien.”