Home Suriname Grace uitgegroeid tot tweede orkaan van het seizoen 2021

Grace uitgegroeid tot tweede orkaan van het seizoen 2021

33
0
grace-uitgegroeid-tot-tweede-orkaan-van-het-seizoen-2021

foto


Grace is de tweede orkaan van het seizoen in het Caribisch Gebied, terwijl tropische storm Henri later deze week lijkt uit te groeien tot een orkaan. De overblijfselen van storm Fred hebben regen gedumpt over het oosten van de Verenigde Staten.

Het National Hurricane Center heeft woensdagmorgen Grace opgewaardeerd van een tropische storm naar een orkaan van categorie 1 met aanhoudende winden van 120 km per uur. Maandag ging Grace langs de Grand Cayman en beweegt zich naar het noordwesten met een snelheid van 24 km per uur, ongeveer 800 km ten oosten van Tulum, Mexico.

Grace is gegroeid sinds het dinsdag zijn status als tropische storm heeft herwonnen en zware regen naar het onrustige Haïti heeft gebracht.

Winden met orkaankracht strekken zich uit over 40 km en winden met tropische stormkracht strekken zich uit over 225 km van het centrum. Het NHC verwacht dat het op donderdag Mexico zal raken met aanhoudende wind van 137 km per uur, en dan na het verliezen van kracht over de Yucatan, de orkaankracht terugkrijgt voordat het laat op vrijdag weer Mexico treft met windsnelheden van 137 km per uur.

De Mexicaanse regering heeft een orkaanwaarschuwing afgegeven in Yucatan ten noorden van Cancun tot Cabo Catoche en van ten zuiden van Punta Herrero tot Puerto Costa Maya.

Grace wordt de tweede orkaan van het seizoen 2021 die opkomt na orkaan Elsa, die begin juli ontstond.

Ondertussen heeft de tropische storm Henri geen verandering in kracht laten zien. Het ligt ongeveer 305 km ten zuidwesten van Bermuda en 1280 km ten zuidoosten van Nantucket, Massachusetts, zei het NHC in zijn update. De maximale aanhoudende wind is 105 km per uur. De storm verplaatst zich met een snelheid van 13 km per uur naar het westen. Winden met tropische stormkracht strekken zich uit over 130 km van het centrum. Henri heeft geen nieuwe ontwikkelingen laten zien, maar het NHC voorspelt dat Henri dit weekend zijn kracht in orkaanstatus zal vergroten, met maximale aanhoudende winden die mogelijk 137 km per uur bereiken.

De windkracht van Fred is niet meer wat het was met zijn maximale aanhoudende wind gekelderd tot 40 km per uur, maar de depressie beweegt nog steeds met een snelle 32 km per uur nu met zijn centrum ten noorden van West Virginia en brengt regen naar Pennsylvania en New York, volgens het National Hurricane Center. Bovendien vormt de regenmaker nog steeds een overstromingsgevaar, zei het NHC.

Fred kwam maandagmiddag als een tropische storm aan land in Kaap San Blas, met maximale aanhoudende winden van 105 km per uur. Het veroorzaakte stroomuitval bij meer dan 40.000 huishoudens van Tallahassee tot Pensacola. In Georgië werden dinsdag ongeveer 20.000 storingen gemeld.