Home Suriname Afghanistan: Totale chaos op de internationale luchthaven

Afghanistan: Totale chaos op de internationale luchthaven

15
0
afghanistan:-totale-chaos-op-de-internationale-luchthaven

foto

Een man trekt een meisje over de muur om de Hamid Karzai International Airport in Kabul, Afghanistan binnen te komen. (Foto’s: Reuters)


Duizenden mensen die wanhopig zijn om Afghanistan te ontvluchten, verdrongen zich maandag op de luchthaven van Kabul nadat de Taliban de hoofdstad had ingenomen. Het bracht de Verenigde Staten ertoe de evacuaties te onderbreken toen president Joe Biden werd geconfronteerd met toenemende kritiek over de terugtrekking van de VS.Massa’s verzamelden zich op de luchthaven om te ontsnappen, waaronder sommigen die zich vastklampten aan een Amerikaans militair transportvliegtuig, terwijl het taxiede op de enkele landingsbaan. Dat is te zien op beelden die zijn geplaatst door de particuliere Afghaanse omroep Tolo News.

Amerikaanse troepen hebben in de lucht geschoten om mensen af ​​te schrikken die probeerden binnen te dringen in een militaire vlucht die Amerikaanse diplomaten en ambassadepersoneel evacueerde, zei een Amerikaanse functionaris. In de chaos zijn vijf mensen gedood, wat noodzaakte tot een pauze in de evacuatievluchten. Het is onduidelijk of de mensen zijn neergeschoten of zijn gedood tijdens een stormloop. Amerikaanse troepen hebben in de afgelopen 24 uur twee gewapende mannen gedood.

Een Duits evacuatievliegtuig werd omgeleid naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent, omdat het niet kon landen in Kabul, dat in een door bergen omgeven vallei ligt. Een ander cirkelde boven de stad, hoewel de autoriteiten maandag laat zeiden dat er een militair transportvliegtuig was geland om buitenlanders en Afghaans personeel te evacueren. Amerikaanse autoriteiten bevestigden ook dat het vliegveld was heropend.

De Taliban veroverde Kabul snel nadat president Biden besloot om de Amerikaanse troepen terug te trekken na 20 jaar oorlog, dat volgens hem meer dan US$ 1 biljoen kostte. De snelheid waarmee Afghaanse steden vielen in handen van de Taliban en de angst voor een hardhandig optreden van de Taliban tegen de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, met name vrouwenrechten, hebben tot kritiek geleid. Amerikaanse inlichtingendiensten hadden voorspeld dat de opmars van de Taliban maanden zou duren. Het was echter een kwestie van dagen dat de Taliban de steden rap na elkaar heroverde.

Het is een complete chaos op de internationale luchthaven Hamid Karzai in Kabul. Voor mensen die het land uit willen is de luchthaven de enige optie.

In een televisietoespraak op maandagmiddag verdedigde Biden zijn besluit en benadrukte dat hij moest kiezen tussen het vragen van de Amerikaanse troepen om eindeloos te vechten in wat hij de burgeroorlog in Afghanistan noemde of het nakomen van een vertrekakkoord dat was onderhandeld door de Republikeinse voormalige president Donald Trump.

“Ik sta volledig achter mijn beslissing”, zei Biden. “Na 20 jaar heb ik op de harde manier geleerd dat er nooit een goed moment was om Amerikaanse troepen terug te trekken. Daarom zijn we er nog steeds.”

Hij gaf de schuld van de overname door de Taliban, aan Afghaanse politieke leiders die het land ontvluchtten en aan de onwil van het Afghaanse leger om te vechten.

De democraat heeft een spervuur ​​van kritiek gekregen, zelfs van zijn eigen diplomaten, over zijn manier van omgaan met de Amerikaanse exit, het terugtrekken van troepen en het terugsturen van duizenden om te helpen bij de evacuatie.

‘Afghanistan is verloren… elke terrorist over de hele wereld juicht’, zei Mitch McConnell, de leider van de minderheden van de Republikeinse senaat, tegen verslaggevers in zijn thuisstaat Kentucky.

Ben Wallace, minister van Defensie van de doorgaans trouwe Amerikaanse bondgenoot Groot-Brittannië, zei dat het terugtrekkingsakkoord van Doha uit 2020 dat Trump met de Taliban heeft gesloten, een “rotte deal” was.