Home Nederland Ochtend in Kabul: zo is het nu in de stad en dit...

Ochtend in Kabul: zo is het nu in de stad en dit zeggen de Taliban

42
0
ochtend-in-kabul:-zo-is-het-nu-in-de-stad-en-dit-zeggen-de-taliban

In Kabul is de eerste dag aangebroken na de verovering van de stad door de Taliban. De Afghaanse hoofdstad viel gisteren in handen van de extremistische groepering; gisteravond laat riepen Talibanstrijders de overwinning uit. Inmiddels lijkt vooral bij het vliegveld van Kabul de spanning op te lopen.

Een overzicht van wat de Taliban sinds gisteravond hebben gedaan, hoe de situatie nu is in de stad en bij het vliegveld, en hoe de evacuatie van onder meer westerse diplomaten en burgers verloopt.

Taliban eisen overwinning op

 • De Taliban hebben vanuit het presidentieel paleis de overwinning uitgeroepen.
 • Een van de leiders van de Taliban spreekt van een ongeëvenaarde prestatie, maar zegt ook dat het echte werk nu pas begint: Afghanistan effectief regeren en problemen oplossen voor de bevolking.
 • President Ghani heeft op Facebook erkend dat de Taliban de machtsstrijd gewonnen hebben. Ghani is gevlucht en zit vermoedelijk in buurland Tadzjikistan.
 • Taliban-woordvoerders hebben bij meerdere media uitspraken gedaan over wat de wereld kan verwachten: bij Al Jazeera zei een woordvoerder dat de nieuwe machthebbers een relatie willen opbouwen met de internationale gemeenschap en dat het nieuwe bestuur snel vorm zal krijgen. Eerder zei een andere woordvoerder bij de BBC dat niemand in Kabul hoeft te vrezen voor zijn leven. “Er komt geen wraak.”

Situatie in Kabul

 • Over hoe het nu is in de stad, is niet veel bekend. Er zijn geen berichten over gewelddadigheden of grootschalige onrust.
 • Een Taliban-woordvoerder heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat strijders is opgedragen om de burgerbevolking geen angst aan te jagen en hun gewone bezigheden te laten uitvoeren.
 • Een docent aan de plaatselijke Salam-universiteit twitterde vanochtend foto’s van lege straten. Hij spreekt van een spookstad:
 • Honderden mensen hebben vanochtend vroeg geprobeerd de luchthaven binnen te komen, is te zien op beelden van een Afghaanse journalist.
 • Op het vliegveld waren eerder chaotische taferelen te zien. Op de platforms lopen en zitten mensen die willen vertrekken. Volgens onbevestigde berichten kon gisteravond een vliegtuig naar Istanbul niet vertrekken door alle tumult. Ook vanochtend oogt de situatie op het vliegveld nog chaotisch:

Evacuaties

 • Een Amerikaanse functionaris zegt tegen persbureau Reuters dat de meeste westerse diplomaten Kabul hebben verlaten.
 • De Verenigde Staten hebben al hun ambassadepersoneel overgebracht naar het vliegveld, dat wordt bewaakt door Amerikaanse militairen. Het ambassadegebouw is verlaten, de vlag is er gestreken. De VS zegt de komende dagen nog bezig te zijn met het weghalen van staatsburgers en Afghanen die voor Amerikaanse diensten hebben gewerkt.
 • Er zijn inmiddels ook Nederlanders uit Afghanistan gehaald. Dat is gebeurd met een Oekraïens vliegtuig, zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken op Twitter. Om hoeveel mensen het gaat en wat hun functie was, is niet bekend. Nederland stuurt zelf een vliegtuig naar Kabul; het is niet bekend wanneer precies.
 • Ook Duitsland meldt dat de evacuatie van ambassadepersoneel is begonnen. Een eerste groep van 40 medewerkers kwam vanochtend aan in Doha, in Qatar.

Schok in Amerika

 • In de Verenigde Staten groeit de kritiek op president Biden, die een paar dagen geleden nog verwachtte dat het een maand zou duren voordat de Taliban Kabul zouden bereiken. Lees hier meer over de druk op Biden.
 • Biden heeft zelf nog niet gereageerd. Hij is in zijn buitenverblijf Camp David; Amerikaanse media verwachten dat hij ergens de komende dagen een tv-toespraak houdt
 • Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken erkende bij CNN dat het Afghaanse leger het land niet heeft kunnen verdedigen en dat alles sneller was gegaan dan de regering had verwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here