Home Suriname Meer politie dan protesteerders op de been

Meer politie dan protesteerders op de been

20
0
meer-politie-dan-protesteerders-op-de-been

foto

Een groep mensen heeft zich verzameld rond het Onafhankelijkheidsplein, dat afgesloten is. De mensen krijgen geen toegang. (Foto’s: RenĂ© Gompers)


Het is 10 uur geweest. Er is haast meer politie bij het Onafhankelijkheidsplein dan protesteerders. De oproep was voor 9.00 uur. Van activist Stefano ‘Pakittow’ Biervliet is nog geen spoor te bekennen. De omgeving rond het Onafhankelijkheidsplein is afgezet. De politie heeft de mensen aangezegd om zich niet te begeven op het Plein.

“Toen Bouta het Plein had afgesloten hadden deze zelfde mensen geschreeuwd hoe slecht dat is,” roepen een paar mannen boos. “En nu doen ze hetzelfde. Het is wat met deze…” De toegang tot het veld is afgesloten; de straten die ernaar toe leiden zijn gedeeltelijk afgezet. Aan de Waterkant is een paar mensen aangezegd om “een beetje verderop” te gaan staan.

De politie was al vroeg op de been om maatregelen te treffen. Ondertussen hebben enkelingen zich verzameld rond het Plein. Een groep mannen ageert: “Dus we mogen niet eens hier lopen? We mogen onze stem niet meer laten horen. Wat? Jullie eigen voorzitter had gezegd dat we gewoon kunnen protesteren. Tu mofo gon zijn jullie”.

Biervliet had opgeroepen om met een protestactie, de regering een ernstig signaal te geven om het roer om te gooien. Het volk kan niet langer de lasten dragen veroorzaakt door onder andere verhoogde prijzen van brandstof, nutsvoorzieningen en medische diensten. De regering reageerde met een waarschuwing en deelde mee dat ze nimmer zal toelaten dat de rust en orde worden verstoord. Er is ook geen vergunning aangevraagd voor het protest.