Home Nederland Wekdienst 15/8: Nationale Indiëherdenking • Begin introductieweken

Wekdienst 15/8: Nationale Indiëherdenking • Begin introductieweken

28
0
wekdienst-15/8:-nationale-indieherdenking-•-begin-introductieweken

Goedemorgen! De Nationale Herdenking 15 augustus 1945 is vandaag bij het Indisch Monument in Den Haag en ook beginnen vandaag en morgen meerdere introductieweken voor studenten.

Maar eerst het weer: flinke zonnige perioden en stapelwolken wisselen elkaar af. In het noorden is wat meer bewolking met kans op een lichte bui. De temperatuur stijgt in de middag naar 22 tot 27 graden bij een matige zuidwestenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Nationale Indië Herdenking is begin van de middag bij het Indisch Monument in Den Haag. Nederland herdenkt dat de Tweede Wereldoorlog voor het hele koninkrijk voorbij was door de capitulatie van Japan. Ook alle slachtoffers van de Japanse overheersing worden herdacht. NOS op 3 neemt je in de podcast Lang verhaal kort in mee door de geschiedenis van We nemen je mee door de geschiedenis van de oud-kolonie van Nederland. De herdenking is vanaf 12.05 live te zien op NPO 1, NPO Nieuws, op NOS.nl en in de app.
  • Een groot aantal introductieweken voor studenten beginnen vandaag en morgen. De ‘Owee’ in Delft begint vandaag, en de ‘Inkom’ in Maastricht morgen.
  • SC Cambuur speelt om 12.15 uur zijn eerste Eredivisiewedstrijd tegen FC Groningen. Ook zijn er de duels PEC Zwolle – Vitesse (14.30 uur), FC Utrecht – Sparta (14.30 uur) en Willem II – Feyenoord (16.45 uur).
  • De tweede etappe van de Vuelta gaat van start in Noord-Spanje.

Wat heb je gemist?

De Verenigde Staten zijn afgelopen nacht begonnen met de evacuatie van ambassadepersoneel uit Kabul. President Biden heeft inmiddels vijfduizend militairen naar Afghanistan gestuurd om dit proces “ordentelijk en veilig” te laten verlopen.

Volgens een medewerker van de ambassade is slechts een klein groepje vertrokken en blijft de ambassade nog normaal functioneren.

De Taliban hebben vannacht de stad Jalalabad in het oosten van Afghanistan overgenomen. Daarmee hebben de Taliban de grootste steden, op de hoofdstad Kabul na, in handen en is de hoofdstad ook vanuit het oosten geïsoleerd. De val van Kabul lijkt een kwestie van dagen te kunnen worden.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Voetbalclub Everton heeft een pijnlijke fout gemaakt in een samengestelde video ter ere van alle overleden Everton-supporters tijdens de coronapandemie. In een 3 minuut 51 durende video worden foto’s van fans getoond, maar op 1 minuut 50 is een foto van Anne Frank te zien.

“We hebben veel, veel te veel Evertonians verloren tijdens de pandemie. We zouden willen dat ze vandaag allemaal bij ons konden zijn. RIP Blues”, staat er in een bericht op Twitter na de overwinning op Southampton (3-1).

Het is niet bekend hoe de foto van Anne Frank, die in 1945 overleed in het concentratiekamp Bergen-Belsen, in de video terecht is gekomen. Everton heeft nog niet gereageerd op de opmerkelijke blunder, maar de video werd uren later wel verwijderd van Twitter.

Een foto van Anne Frank wordt op 1.50 getoond in de video van Everton Everton

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here