Home Suriname Japan: Evacuatiebevel aan bijna 2 miljoen mensen

Japan: Evacuatiebevel aan bijna 2 miljoen mensen

15
0
japan:-evacuatiebevel-aan-bijna-2-miljoen-mensen

foto

Bewoners lopen op een weg die is overstroomd door zware regenval in Kurume, prefectuur Fukuoka, in het westen van Japan. (Foto’s: Reuters)


Bijna twee miljoen mensen zijn opgeroepen om hun huizen te verlaten vanwege hevige regenval in delen van Japan. Waarschuwingen voor regen op het hoogste niveau zijn afgegeven in een aantal prefecturen, waaronder Fukuoka en Hiroshima.

Een vrouw is overleden en haar man en dochter worden vermist nadat een aardverschuiving twee huizen in de prefectuur Nagasaki heeft verwoest.

Meer dan 150 troepen, politie en brandweerlieden zijn gestuurd om te helpen bij reddingsoperaties in het gebied. “Ze zoeken zorgvuldig naar de vermiste bewoners, terwijl ze letten op verdere modderstromen terwijl de hevige regen aanhoudt”, vertelde een lokale functionaris aan het persbureau AFP.

Het westen van het land wordt het zwaarst getroffen, maar de komende dagen worden in het hele land zware regenbuien verwacht.

In de prefectuur Saga heeft een ziekenhuis zaterdag patiënten naar de bovenste verdiepingen geëvacueerd nadat de nabijgelegen Rokkaku-rivier overstroomde en het gebouw onder water zette, meldde het Kyodo News-bureau, daarbij verwijzend naar de lokale autoriteiten.

Volgens de Japanse omroep NHK zijn aan meer dan 1,8 miljoen mensen in zeven prefecturen niet-verplichte evacuatiewaarschuwingen gegeven.

Yushi Adachi, van het Japanse meteorologische agentschap, beschreef de huidige regenval als “ongekend”.

“Het is zeer waarschijnlijk dat er al een ramp heeft plaatsgevonden”, zei hij.

Lokale televisiebeelden toonden ondergelopen wegen. De rivieren in Saga en Fukuoka zijn overstroomd en het waterpeil stijgt nog steeds, aldus lokale media.

Een functionaris in Kumamoto, in het zuidwesten van Japan, zei dat een 76-jarige man vermist werd nadat hij probeerde zijn vissersboot vast te leggen.

De overstromingen komen slechts enkele weken nadat zware regenval aardverschuivingen veroorzaakte en rivieren buiten haar oevers zette, waarbij tientallen doden vielen.