Home Nederland Wekdienst 14/8: Vissers protesteren tegen windmolenpark • Schoonmaak bij de Maas

Wekdienst 14/8: Vissers protesteren tegen windmolenpark • Schoonmaak bij de Maas

20
0
wekdienst-14/8:-vissers-protesteren-tegen-windmolenpark-•-schoonmaak-bij-de-maas

Goedemorgen! Een flink aantal vissers demonstreert met kotters tegen de komst van een windmolenpark bij de Afsluitdijk en vrijwilligers gaan afval opruimen langs de rivier de Maas.

We beginnen met het weer. Vandaag zijn er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. Mogelijk valt in het noorden wel eerst een bui. Het wordt 20 graden aan zee en 23 tot 25 in het binnenland.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Zo’n 1500 vrijwilligers gaan aan de slag met het opruimen van de troep op de oevers langs de Maas die tijdens de overstromingen in juli is aangespoeld. Op tientallen plekken van Eijsden tot in Gennep, en bij het Brabantse Waalwijk komen teams in actie.
  • Een flink aantal vissers worden bij de Afsluitdijk verwacht. Ze gaan demonstreren tegen windmolenparken. Door die parken raken ze grote delen van hun viswateren kwijt. Volgens de organisatie doen er ruim vijftig kotters mee aan de protestactie.
  • De Ronde van Spanje gaat van start met een tijdrit over 7,1 kilometer met start en finish in de stad Burgos. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Egan Bernal (INEOS Grenadiers) zijn de grote favorieten voor de eindzege.
  • De Johan Cruijff ArenA in Amsterdam viert zijn 25-jarig bestaan. Het is een besloten feestje met enkele BN’ers: Sjaak Swart, Trijntje Oosterhuis, René Froger en Edwin van der Sar. Burgemeester Halsema onthult het Zilveren Amsterdammertje, dat verwijst naar het paaltje dat is ingegraven onder de middenstip.

Wat heb je gemist?

De Tweede Kamer komt dinsdag terug van het zomerreces voor een ingelast debat over de situatie in Afghanistan. Het debat gaat over de vraag welke Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt, hier recht hebben op asiel. Sinds westerse landen hun militairen grotendeels hebben teruggetrokken uit Afghanistan, veroveren de Taliban in hoog tempo belangrijke steden.

De vrees is dat de Taliban hard zullen afrekenen met Afghanen die voor westerse landen hebben gewerkt. De moslimextremisten beschouwen deze landgenoten als landverraders.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Langs de kust van het Verenigd Koninkrijk verschenen de afgelopen dagen meerdere graffiti-kunstwerken. Er waren vermoedens dat de muurschilderingen gemaakt waren door de anonieme Britse kunstenaar Banksy, maar dat was nog niet bevestigd.

Gisteravond maakt hij een einde aan de speculaties rondom de kunstwerken: hij plaatste en video op zijn Instagram-account getiteld A Great British Spraycation. Daarin rijdt een onherkenbaar persoon van plaats naar plaats met een camper, waarschijnlijk Banksy zelf. Van sommige kunstwerken is ook gedeeltelijk te zien hoe ze zijn gemaakt.

Een van de nieuwe kunstwerken van Banksy AFP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here