Home Suriname 200 bewoners Saramacca krijgen grondpapieren

200 bewoners Saramacca krijgen grondpapieren

18
0
200-bewoners-saramacca-krijgen-grondpapieren

foto

President Chan Santokhi overhandigt grondpapieren aan een bewoner van Saramacca. (Foto: CDS)


200 personen in Groningen, Saramacca hebben vrijdag hun grondpapieren in ontvangst genomen. Bij de uitreiking waren onder andere aanwezig: president Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer.

Een week geleden zijn in Moengo 150 grondpapieren uitgereikt. De regering wil de achterstanden in het verwerken en uitgeven van de documenten, zo snel mogelijk inlopen. Het beleid van de regering is gericht op het stimuleren van de eigen ontwikkeling van de bevolking. Er wordt in deze geen onderscheid gemaakt in ras of politieke kleur. “Elke Surinaamse burger heeft recht op een stuk grond als zij voldoet aan de gestelde wettelijke vereisten. Hierin biedt het GBB-departement de burger de gelegenheid een stuk grond aan te vragen”, legde Vorswijk uit.

Santokhi vindt het een kwalijke zaak dat er geen zekerheid is voor de mensen die hun gronden willen bewerken, hetzij voor landbouw of veeteelt. Om dit probleem op te lossen wordt er dagelijks met man en macht gewerkt om de grondenproblematiek tot het verleden te doen behoren. De meeste burgers wachten langer dan tien jaar om in aanmerking te komen voor een bereidverklaring, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Vorswijk deed het verzoek aan de burgers van Saramacca om hun zaken binnen zes maanden in orde te maken. “Gaat u naar het MI-Glis kantoor om uw administratieve zaken af te handelen. Verzuimt u dit te doen, dan is de kans groot dat u uw beschikking kwijtraakt”.