Home Suriname 180.000 doses Pfizer vaccins verwacht deze maand

180.000 doses Pfizer vaccins verwacht deze maand

17
0
180.000-doses-pfizer-vaccins-verwacht-deze-maand

foto

Minister Amar Ramadhin van Volkgezondheid gaat in op de Covid-situatie. (Foto: René Gompers)


Later deze maand zal het ministerie van Volksgezondheid over 180.000 Pfizer vaccins beschikken. Wanneer dit merk vaccin binnen is, zal gestart worden met het inenten van kinderen vanaf 12 jaar, tegen het coronavirus. VG-minister Amar Ramadhin deelt mee dat het streven van de regering is om 70% van de bevolking die 12 jaar en ouder is, te vaccineren. Hij benadrukt dat vaccineren besmetting niet voorkomt, maar dat het wel een ziekenhuisopname en de dood kan voorkomen.

Ramadhin heeft op een regeringspersconferentie vrijdag aangegeven wat de covidsituatie is. Volgens de nieuwe cijfers neemt het aantal besmettingen weer toe. Naast de Manaus variant is de deltavariant ook in Suriname aanwezig. Deze is besmettelijker en dodelijker. Vaccineren is de enige manier om verzekerd te zijn van bescherming, benadrukt Ramadhin: “Het vaccineren beschermt degelijk tegen ernstige ziekteverschijnselen en overlijden bij de normale covid-19, Manaus én delta.”

“Vaccineren betekent niet dat je niet besmet kan raken,” voegt hij er aan toe. “Vaccineren beschermt wel tegen erge ziekteverschijnselen, voorkomt in veel gevallen ziekenhuisopname en daarmee ook intensive care en sterfte.” De bewindsman merkt op dat de data aantoont dat hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder druk er is op de ziekenhuiszorg.

Ramadhin deelt mee dat de doelgroep die nu gevaccineerd wordt, 18 jaar en ouder, voor 45 procent is gevaccineerd. Van de 424.702 in deze doelgroep, hebben 115.000 personen een eerste prik gehad (27%) en 76.397 twee prikken (18%t). “We zijn nog lang niet waar we moeten zijn,” merkt Ramadhin op. “Ons streven is om 70 procent vanaf de leeftijd boven 12 jaar te vaccineren.” Maar de vaccins die nu beschikbaar zijn: AstraZeneca, Sinpoharm en Moderna, zijn niet geschikt voor kinderen.

President Chan Santokhi heeft intussen een overeenkomst getekend met de Caribbean Public Health Agency (CARFA), deelt Ramdhin mee. “De verwachting is dat we nog in augustus onze eerste tranche van 180.000 Pfizer vaccins mogen verwachten,” geeft hij aan. “Dat betekent dat wanneer we ze binnen hebben, we van start kunnen gaan met het vaccineren van de populatie boven/vanaf 12 jaar.” Ramadhin roept ouders op om zich goed te laten informeren en hun kroost gaan vaccineren.