Home Suriname SUR-CAD-directeur Brug: Het is nu of nooit

SUR-CAD-directeur Brug: Het is nu of nooit

21
0
sur-cad-directeur-brug:-het-is-nu-of-nooit

foto

Roël Brug, SUR-CAD directeur, vraagt aandacht voor de situatie waarbij het bedrijf over de kop dreigt te gaan als de betaling en andere zaken niet in orde worden gemaakt. (Foto’s: Raoul Lith)


Bij de Stichting Suriname Centrale Ambulancedienst (SUR-CAD) heerst er een noodsituatie. De organisatie vraagt hiervoor aandacht van de regering. Al geruime tijd trekt SUR-CAD aan de bel dat de tarieven aangepast moeten worden. “Het is nu of nooit. Als ik dat niet doe ben ik bang dat Suriname straks geen ambulancedienst meer heeft,” zegt Roël Brug, SUR-CAD directeur. Hij geeft op een persconferentie aan dat zijn organisatie haar recht van bestaan heeft bewezen, door de afgelopen zes jaren aan te tonen levens te redden.

De marktconforme kosten voor ambulancetransport zijn tussen de SRD 1.500 en SRD 3.000.  In deze bedragen is alles inbegrepen voor de zorg van de patiënt. Ook zijn de afschrijvingskosten en reparatie gecalculeerd. Brug geeft aan dat bij de start van SUR-CAD SRD 450 werd gehanteerd voor ambulance transport. “Toen was de economie nog heel stabiel. Nu de economie in troebel water terecht is, moeten wij de tarieven ook aanpassen,” stelt Brug. Hij geeft aan dat er op 22 maart van dit jaar een gesprek is geweest met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, waarbij ook zijn directeur aanwezig was. Tijdens dit gesprek zijn de verschillende pijnpunten aangehaald waaronder ook de nog aan te passen tarieven. “Er zijn afspraken gemaakt en toezeggingen gedaan. Echter is er tot op heden geen reactie gekregen over deze branche”, zegt Brug. Verder geeft hij aan dat wetgeving ook belangrijk is voor de ambulancedienst. Op dit gebied had de overheid toegezegd dat er beleid zou komen.

De SUR-CAD directeur zegt dat er elke dag ambulances rijden naar verkeersongevallen op diverse locaties. Bij deze incidenten raken veel mensen gewond of verliezen hun leven. “Maar wordt de vraag wel eens gesteld als u als burger wel recht heeft op ambulance-zorg? Als u recht op heeft, zou dat in de wetten opgenomen moeten zijn,” stelt Brug. Hij merkt op dat het nergens is opgenomen in de wet ‘gezondheidszorg’ en ook niet in de wet ‘basiskosten ziekteverzekering’, dat burgers recht hebben op ambulance-zorg. Bij ongelukken wordt er volgens Brug als eerst aan een ambulance gedacht.

Brug merkt op dat de organisatie al zeker vijf jaren bezig is om gedegen, duidelijke protocollen en richtlijnen op te stellen over het ambulancevraagstuk. De SUR-CAD heeft plannen om dit voorwerk in de vorm van een petitie aan te bieden aan vicepresident Ronnie Brunswijk en ook aan De Nationale Assemblee. Ook de polisvoorwaarde van de verzekeringsmaatschappijen is nog een uitdaging voor de organisatie.

Door het ontbreken van regelgeving is het moeilijk om gelden te innen bij verzekeringsbedrijven voor diensten om zo de kosten te dekken voor de operatie en exploitatie van de SUR-CAD. “Er is geen document waarop zij terug kunnen vallen en zeggen, ik moet u betalen omdat u mij een dienstverlening heeft gedaan”, zegt Brug. Het is jaren een gewoonte geweest, meent de ondernemer. En met de huidige economische situatie is de uitdaging groter. Hij roept de regering op om gauw beleid te maken.