Home Suriname Nieuwe ambassadeur roemt Chinese gemeenschap Suriname

Nieuwe ambassadeur roemt Chinese gemeenschap Suriname

26
0
nieuwe-ambassadeur-roemt-chinese-gemeenschap-suriname

foto

Ambassadeur Han Jing van de Volksrepubliek China. (Beeld: Chung Fa Daily)


Ambassadeur Han Jing van de Volksrepubliek China is zich bewust van de zware verantwoordelijkheid van zijn missie. Hij is overtuigd dat met de ondersteuning van de Chinese gemeenschap in Suriname, de betrekkingen tussen Suriname en China op lange termijn verder te kunnen bevorderen en ontwikkelen.

De kersverse ambassadeur werd vrijdag in een virtuele ontmoeting welkom geheten door vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap in Suriname, melden de lokale Chinese media. Han, voormalig counselor van het Departement voor Latijns America en het Caribische gebied van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, arriveerde vorige week in ons land. De ambassade in Paramaribo zal het concept van ‘diplomatie voor het volk’ voortzetten en de contacten met de overzeese Chinesen blijven versterken, hun rechten en belangen beschermen, alsook de ontwikkelingen bevorderen van Chinese staatsbedrijven, gaf Han aan.

De ambassadeur dankte de vertegenwoordigers voor hun respectieve bijdrage aan de ontwikkeling van de bilaterale relatie en het werk van de diplomatieke missie. Hij omschreef de grote aantallen overzeese Chinezen in Suriname als voorlopers in de betrekkingen. Ze hebben ook de solide basis gelegd voor de niet-gouvernementele relatie tussen de twee landen. Hun politieke, culturele en gezondheidsactiviteiten werden ook door hem geroemd.

Omgekeerd hebben Chinese ondernemingen een tastbare bijdrage geleverd aan de pragmatische, economische en sociale samenwerking tussen Suriname China, merkte Han op. Hij ziet ook dat het Confucius Instituut Suriname en de Chinese school, het begrip en de erkenning van de Chinese cultuur onder jonge studenten, helpen bevorderen.

Verschillende sprekers gingen in hun welkomsttoespraken in op de bijdrage in Suriname, de algemene ontwikkelingen en ondersteuning vanuit China. Ook de ondersteuning van China en de Chinezen in Suriname tijdens de Covid-19 pandemie kwam aan de orde, evenals de recente ‘naalden-issue’ rond het toedienen van de Chinese Sinopharm-vaccins. Han gaf aan volledig vertrouwen te hebben in de door China gedoneerde vaccins en naalden – zoals door Suriname gevraagd – om succesvol te vaccineren. Dezelfde typen zijn ook aan andere landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië gedoneerd en tot dusver zijn er geen problemen gemeld met betrekking tot de naalden.

Han, opvolger van Liu Quan, is de 14e Chinese ambassadeur voor zijn land in Suriname. Hij moet nog zijn geloofsbrieven aan de president aanbieden. Afgelopen mei herdachten Suriname en China 45 jaar diplomatieke relaties.