Home Suriname Pas aangetreden Vorswijk fiateert 150 grondpapieren Moengo

Pas aangetreden Vorswijk fiateert 150 grondpapieren Moengo

29
0
pas-aangetreden-vorswijk-fiateert-150-grondpapieren-moengo

foto

Uitreiking van grondbeschikkingen in Moengo. Deze uitreiking is voorbereid, waarna minister Dinotha Vorswijk van GBB, in drie dagen ministerschap de stukken kon tekenen. (Foto: CDS)


Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), heeft vrijdag – op de derde dag van haar nieuwe carrière – 150 grondbeschikkingen uitgereikt in Moengo. Dit gebeurde in aanwezigheid van president Chan Santokhi, vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk en Assembleevoorzitter Marinus Bee.

Grond biedt zekerheid. Zij die in aanmerking komen voor een stuk land kunnen er hun huis op bouwen, aan landbouw doen of een onderneming starten voor hun bestaanszekerheid. De regering Santokhi/Brunswijk wil met haar gronduitgiftebeleid de samenleving hierin tegemoetkomen. Dit zei Bee in zijn toespraak tot het publiek. Hij onderstreepte net als Santokhi, Brunswijk wen Vorswijk het belang van een stuk grond voor de persoonlijke ontwikkeling alsook de ontwikkeling van het land. De nadrukt werd gelegd op de ontwikkeling van het binnenland, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Bee wees op de recente ingebruikname van de eerste Cashpnt-automaat in het dorp Guyaba in Boven Suriname. “Financial inclusion ook binnen het ontwikkelingskader”, stelde hij. Daarnaast werden ook de waterleidingprojecten en elektrificatie voor het binnenland aangestipt. Bee en Brunswijk geloven dat met de nieuwe minister Vorswijk aan het roer bij GBB, het gronduitgiftebeleid van de regering zeker vorm zal krijgen. De vp benadrukte dat onder de huidige regering het binnenland zeker aandacht krijgt en de kans zich te ontwikkelen. De samenwerking zoals die er nu is, is het beste dat hem is overkomen. Brunswijk benadrukte dat projecten in goed overleg worden besproken en uitgevoerd, het geen door president Santokhi werd onderstreept. Het staatshoofd liet net als de vicepresident weten dat er nog heel wat projecten op stapel liggen. In het eerste regeringsjaar zijn reeds enkele uitgevoerd, maar het tweede jaar worden meer projecten uitgevoerd.

De regering zet zich volgens president Santokhi in om de door haar gedane beloftes na te komen. Om projecten uit te voeren moet er gepland worden. Deel van dat plannen is het besparen, waardoor de projecten met eigen middelen gefinancierd kunnen worden. Er zal ook geld beschikbaar zijn wanneer de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds rond is.

Vorswijk deelt mee dat het streven is om de achterstanden in te lopen. De uitgifte in Moengo mag alvast als het decentraliseren van de gronduitgifte worden gezien. Na Moengo is het de beurt aan Saramacca, terwijl ook Nickerie en Wanica in de pijplijn liggen.