Home Suriname Cuba legaliseert kleine en middelgrote bedrijven

Cuba legaliseert kleine en middelgrote bedrijven

24
0
cuba-legaliseert-kleine-en-middelgrote-bedrijven

foto

Veel particuliere bedrijven werken in de toeristenindustrie van Cuba, die hard is getroffen door de pandemie. (Getty Images)


De regering van Cuba heeft kleine en middelgrote particuliere bedrijven gelegaliseerd in de nasleep van de massale protesten tegen de regering vorige maand. Onder de nieuwe regels zullen bedrijven met maximaal 100 werknemers worden toegestaan.

President president Miguel Díaz-Canel zei dat Cuba stevige stappen onderneemt om zijn economisch model te actualiseren.

Critici zeggen dat de plannen van de regering zijn versneld vanwege de protesten in juli, toen duizenden kwamen klagen over economische ondergang. Demonstranten veroordeelden de aanpak van de coronaviruspandemie en eisten politieke verandering. In het hele land werden tientallen arrestaties verricht en minstens één man kwam om bij de onrust.

Het besluit van vrijdag wordt gezien als een belangrijke verschuiving in het overheidsbeleid op het eiland, waar staatsbedrijven de norm zijn.

De protesten kwamen te midden van een ernstige economische crisis.

In juli zeiden de autoriteiten dat ze reizigers die in het land aankomen, voedsel, medicijnen en andere benodigdheden zouden laten meebrengen zonder invoerrechten te betalen. Sommige Cubanen hadden het schrappen van de invoerrechten geopperd als een manier om de tekorten aan medicijnen en voedsel te verminderen.

Toerisme, één van de belangrijkste sectoren, is verwoest door wereldwijde reisbeperkingen tijdens de pandemie.

Suiker, die voornamelijk wordt geëxporteerd, is een andere belangrijke verdiener voor Cuba. Maar de oogst van dit jaar was veel slechter dan verwacht. Als gevolg hiervan raken de reserves aan vreemde valuta van de overheid uitgeput, wat betekent dat ze geen importgoederen kan kopen om tekorten aan te vullen, zoals ze normaal zou doen.

Cuba heeft de VS en hun economische sancties de schuld gegeven van de protesten en de bredere problemen van Cuba.